Polícia v Kolíne nad Rýnom dostala už vyše 500 trestných oznámení

Polícia v Kolíne nad Rýnom do nedele registruje už 516 trestných oznámení, ktoré v nemeckom veľkomeste súvisia s udalosťami silvestrovskej noci.

10.01.2016 18:34
Kolín nad Rýnom, protest Foto: ,
Účastníci demonštrácie proti rasizmu a sexizmu v Kolíne nad Rýnom.
debata (101)

Zhruba v dvoch pätinách prípadov ide okrem iného o sexuálne napadnutie, uviedla s odvolaním sa na policajnú správu agentúra DPA. Podľa svedkov mladí muži arabského a afrického vzhľadu v kritickú noc obkľučovali ženy, sexuálne ich napádali a okrádali. Počet trestných oznámení rýchlo rastie, v sobotu ich bolo 379.

Polícia vedie rozsiahle vyšetrovanie a teraz preveruje asi dve desiatky osôb. V nedeľu tiež oznámila, že v sobotu zadržala v súvislosti s incidentmi 19-ročného Maročana v Güterslohe. Zaistený už bol predtým trestne stíhaný kvôli rôznym deliktom.

Čelní politici varujú pred paušálnym odsudzovaním migrantov, ale zároveň trvajú na prísnom potrestaní vinníkov. Predstavitelia vládnej strany CDU kancelárky Angely Merkelovej naliehajú po hromadných útokoch v Kolíne nad Rýnom a ďalších mestách okrem iného na sprísnenie imigračných zákonov.

Kvôli silvestrovským útokom bol v piatok zbavený funkcie kolínsky policajný prezident Wolfgang Albers. Kritike čelil okrem iného aj kvôli tomu, že dlho zamlčoval informácie o utečencov medzi podozrivými. Pod tlakom je však aj minister vnútra najľudnatejšej nemeckej krajiny Severného Porýnia-Vestfálska krajiny Ralf Jäger.

Incidenty podobné tomu kolínskemu sa počas silvestrovskej noci stali aj v ďalších nemeckých mestách, ale neboli také rozsiahle.

101 debata chyba
Viac na túto tému: #sexuálne obťažovanie #Kolín nad Rýnom