Teror v Európe: Má byť horšie

Jedno varovanie za druhým. Nemecká tajná služba tvrdí, že hrozba teroristického útoku v Európe je vyššia, ako bola po udalostiach 11. septembra 2001. Informovali o tom minulý týždeň viaceré médiá s odvolaním sa na správu rozviedky. Z Francúzska teraz zazneli podobné slová.

11.01.2016 07:25
debata (93)

"Nanešťastie si myslím, že rok 2015 ešte nebol nič,“ povedal pre agentúru AFP predstaviteľ protiteroristickej jednotky, ktorý si neželal byť menovaný. Francúzsko pritom vlani zažilo dva veľké útoky v Paríži, pri ktorých zahynulo spolu takmer 150 ľudí.

"Smerujeme k európskemu 11. septembru. K útokom, ktoré sa odohrajú naraz v jeden deň vo viacerých krajinách na niekoľkých miestach. Veľmi koordinovaná vec. Vieme, že teroristi na tom pracujú,“ povedal odborník.

Podľa špecialistu je základnou hrozbou teroristická organizácia Islamský štát (IS). Muž, ktorý mal pri sebe jej symbol, minulý štvrtok na výročie útokov na satirický magazín Charlie Hebdo nožom zaútočil na policajtov Paríži. V piatok podobný incident zažila americká Filadelfia.

Parížsky útočník, ktorého polícia zastrelila, mal pri sebe mobil s nemeckou SIM kartou. Na základe nej vyšetrovatelia zistili, že muž, ktorý vystupoval pod štyrmi rôznymi menami a vydával sa za Sýrčana, Maročana i Gruzínca, žil až do decembra v ubytovacom zariadení pre žiadateľov o azyl na západe Nemecka.

Zdroj z protiteroris­tickej jednotky pre agentúru AFP uviedol, že IS verbuje Európanov, aby ich potom poslal naspäť domov. "Majú potrebné falošné dokumenty, vedia jazyk, poznajú prostredie, zbrane. Mnoho z nich zastavíme, ale musíme si priznať, že sme preťažení. Niektorí sa prešmyknú späť. Niektorým sa to už podarilo,“ uviedol expert.

Pri pozornosti upriamenej na IS netreba zabúdať ani na teroristickú sieť Al-Kajdá. Práve jej príslušníci už v roku 2010 naplánovali simultánne útoky na viacerých miestach Európy. Bezpečnostným zložkám sa to vtedy podarilo prekaziť.

"Tím Al-Kajdá prišiel do západnej Európy, kde už mal pripravený materiál, ručné zbrane a útočné pušky,“ povedal pre AFP Yves Trotignon, bývalý analytik francúzskej tajnej služby DSGE. "Takýto typ útoku je súčasťou najhoršieho scenára na rok 2016. Viem, že s touto teóriou pracujú v európskych metropolách, hlavne v Londýne,“ tvrdí Trotignon.

Okrem džihádistického teroru zároveň existuje hrozba, že sa budú aktivizovať európski radikáli, ako bol Nór Anders Breivik, ktorý v roku 2011 zabil 77 ľudí.

"Činy pravicových extrémistov sú vo všeobecnosti poháňané strachom a krízou. Tieto emócie im vypĺňajú ich príšerné scenáre. Kombinácia utečeneckej krízy a aktivít IS na Blízkom východe a v Európe poskytuje týmto radikálom veľa inšpirácie,“ reagoval pre Pravdu bezpečnostný analytik Tore Bjørgo z Nórskeho inštitútu pre medzinárodné vzťahy.

© Autorské práva vyhradené

93 debata chyba
Viac na túto tému: #Európa #hrozba teroristických útokov #Islamský štát