Francúzsko objavilo politického Supermana

Vyzerá ako láskavý syn, ktorý sa vedie za ruku s matkou. Omyl. Žena po jeho boku je manželka. Zaľúbil sa do nej až po uši ako stredoškolák, keď ho učila literatúru. V politike je podľa ľavicového kolegu z vlády idiot. Uťahuje si z neho pravicová opozícia, ale v skutočnosti by ho k sebe brala všetkými desiatimi.

11.01.2016 10:00
Emmanuel Macron Foto:
Emmanuel Macron s manželkou. Brigitte Trogneuxová je síce od neho o dvadsať rokov staršia, ale ich láska funguje už dlhé roky bezchybne. On má 38 rokov, ona 58 rokov.
debata (25)

Kto je to? Emmanuel Macron, 38-ročný minister hospodárstva a priemyslu, ktorý sa stal najobľúbenejším členom francúzskej vlády.

Nútený odchod

Keď mal 16 rokov, nespustil oči z 36-ročnej modrookej blondíny, ktorá mala založenú rodinu. Aj on ju zaujal. Ako nadaný žiak. „Podmanil si ju talentom. Písal básne, ktoré pred všetkými čítala,“ napísal denník Parisien.

Brigitte Trogneuxová síce riskovala, že skončí za mrežami, ale city opätovala. "Bol platný zákon, podľa ktorého pedagógom hrozili tri roky väzenia za sexuálny styk so žiakom mladším ako 18 rokov,“ pripomenul časopis Gala.

Rodičia Macrona, obidvaja lekári, sa zľakli. Ich mladý syn a dospelá vydatá učiteľka?! „Poslali ho z mesta Amiens do školy v Paríži, kde žila jeho babička,“ vysvetlili noviny Le Monde presun tínedžera.

Zmena nezabrala. Macron nechcel inú ženu pre spoločný život. Trogneuxová, matka troch detí, sa rozviedla a keď oslávil 18. narodeniny, začala s ním žiť pod jednou strechou. Lásku potvrdili manželstvom v roku 2007, sú však spolu dve desaťročia.

Z banky do paláca

Macrona zaujalo finančníctvo. Uplatnil sa v ňom. Hlavne pred štyrmi rokmi, keď ako súkromný bankár v službách Rotschildovcov dostal poverenie dohodnúť kúpu časti jednej veľkej firmy inou skupinou. Zarobil vtedy dva milióny eur.

Napriek tomu, že sa mu darilo, prikývol na novú ponuku. "Vo svojom povolaní bol pritom jedným z najlepších vo Francúzsku, dokonca nepochybne aj v Európe,“ zdôraznil François Henrot, niekdajší hlavný mozog u Rotschildovcov, pre týždenník Nouvel Observateur.

Macron v máji 2012 (krátko po spomínanom zbohatnutí) prešiel do služieb novozvoleného prezidenta Françoisa Hollanda. Ten si kľúčového ekonomického poradcu tak obľúbil, že keď v lete 2014 vykonával zmeny vo vláde, telefonicky mu ponúkol kreslo ministra hospodárstva a priemyslu. Nečudo. Pre svoju nápaditosť ho prezývali Mozart v Elyzejskom paláci.

Hollande zastihol Macrona na bicykli. "Požiadal som o hodinu na rozmyslenie. Chcel som byť voľný, s možnosťou konať. Prezident vie, že nie som konfliktný človek, ale odísť môžem,“ povedal Macron pre Le Monde. Po úvahe súhlasil s ponukou.

Veľká obľúbenosť

Prezident veril, že vytiahol tromf, ale mnohí vládnuci socialisti pochybovali o Macronovi. Tí ho vidia ako politika, ktorý sa odkláňa od ľavicových myšlienok.

Zjavne v tom však môže byť aj závisť. Veď Macronovi od príchodu do vlády rýchlo stúpla popularita a vysoko sa udržiava. "Od mája do septembra vyskočila jeho obľúbenosť zo 17 na 44 percent,“ informovala agentúra CSA o svojich prieskumoch v roku 2014. Pozdáva sa pritom aj časti pravicových voličov.

Ďalšia vec – nájdu sa socialisti, ktorí mimo verejnosti frflú, že Macron získal významnú funkciu bez toho, že by kandidoval do parlamentu. Navyše je nestraník (dávnejšie bol štyri roky členom socialistov), čo môže provokovať tých, ktorí politickú kariéru začínali, keď súčasný kľúčový minister ešte nosil plienky.

Spory s financmajstrom

Obaja sedia v jednej vláde, ale dobre nevychádzajú. Macron a Michel Sapin, ktorý riadi rezort financií, sú príkladom napätých vzťahov, ktoré má mladý minister s niektorými socialistami. Denník Libération dokonca napísal, že Sapin označil Macrona za idiota.

Svoju úlohu môže zohrať aj generačný rozdiel, pretože financmajster má o 25 rokov viac. Sapinovi prekážajú nielen niektoré názory Macrona, ale tiež jeho výrečnosť. "Stále táraš!“ zaznamenali kamery stanice Canal+ pred začiatkom rokovania vlády. "Hovorím len veľmi málo!“ bránil sa mladší minister.

A opozícia? "Pravica v ňom vidí nebezpečenstvo, ktoré predstavuje,“ poznamenal Le Monde na margo jeho šikovnosti a popularity.

Tieto noviny poukázali na úsmevnú historku, o ktorú sa postaral bankár Philippe Villin. Tento muž, kedysi sedel v predstavenstve pravicovo zameraného denníka Le Figaro, napísal esemesku šéfredaktorovi, lebo ho nahnevalo, že sa noviny zastali Macrona proti kritikom z radov socialistov.

Lenže Villin bol zrejme tak silne rozrušený, že správu poslal ministrovi. "Je absurdné robiť z Macrona obeť! Ak je liberál, nemá čo hľadať u socialistov. Je to len kolaborant. Libération ho v máji 2017 politicky odstrelí!“

Keď si to Macron prečítal, odpísal: "Správa prijatá.“ (Zmienka o jari 2017 súvisela s prezidentskými voľbami, v ktorých Hollande pravdepodobne neobháji mandát, čo by znamenalo aj odchod Macrona.)

Macronove zmeny

Macron sa usiluje o to, aby Francúzsko držalo krok s inými vyspelými štátmi. Jeho uvažovanie by sa dalo zhrnúť takto: Nemôžeme byť len krajina svetovo známa hlavne chutnými syrmi, lahodnými vínami, luxusnou kozmetikou či oblečením, ale viac treba investovať do moderných technológií, do vedy a výskumu.

Ekonomike sa napríklad pokúsil pomôcť zrušením zákazu nedeľného predaja. Po novom môžu byť obchody otvorené aspoň raz mesačne posledný deň v týždni.

Pohráva sa aj s myšlienkou upraviť zákon o 35-hodinovom pracovnom týždni, ktorý socialisti schválili v roku 2000 a doteraz ho považujú za jedno z hlavných sociálnych opatrení. Keď sa objavila správa, že Macron by to chcel zmeniť, stará garda ľavičiarov sa chytala za hlavu.

A ministrova politická budúcnosť? Hovorí, že neplánuje kandidovať v parlamentných voľbách, takže ak Hollande neuspeje, pobral by sa aj on. Lenže natrvalo? Tí, čo obdivujú Macrona, sa nazdávajú, že o niekoľko rokov by kandidovať predsa len mohol. No nie do poslaneckých lavíc. Radi by videli svojho Mozarta zase v Elyzejskom paláci. Ako prezidenta.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Emmanuel Macron