Obama v prejave o stave únie bude hovoriť o budúcnosti

Americký prezident Barack Obama, ktorý za rok v januári odovzdá funkciu šéfa Bieleho domu doteraz nezvolenému nástupcovi, v utorok miestneho času (v stredu nadránom SEČ) prednesie v Kongrese svoj posledný prejav o stave únie.

11.01.2016 09:41
debata (5)

Dosluhujúci prezidenti tradične využívali túto príležitosť na to, aby zákonodarcom a národu pripomenuli svoje úspechy. Obama sa však podľa svojich nemenovaných poradcov rozhodol hlavné témy príhovoru smerovať do budúcnosti. Sám to naznačil v odkaze, ktorý zverejnil na internete.

„Nie to, čo chcem urobiť v roku, ktorý je predo mnou, ale to, čo je potrebné vykonať v nasledujúcich rokoch. Veľké veci, ktoré zaručia ešte silnejšiu, lepšiu, lepšie prosperujúcu Ameriku pre naše deti. Ameriku, v ktorú veríme,“ vymenoval Obama hlavné body svojho pripravovaného prejavu.

Jednou zo spomínaných „veľkých vecí“ podľa analytikov bude Obamova vízia Ameriky, ktorá stojí na čele svetovej politiky. CNN s odvolaním sa na svoje zdroje v Bielom dome uviedla, že prezident vyzve národ, aby nasledoval jeho cestu zahraničnej politiky, ktorá je spojením diplomacie a medzinárodnej spolupráce.

Očakáva sa, že v tejto veci zmieni napríklad globálnu klimatickú dohodu z Paríža z konca minulého roka či obnovenie a normalizáciu vzťahov medzi Washingtonom a Havanou.

Ďalším z bodov, ktoré celkom iste budú súčasťou prejavu, sa bude týkať bezpečnosti Spojených štátov. Obama podľa očakávania nebude hovoriť len o vonkajších hrozbách, ako je radikálna organizácia Islamský štát, ale aj o streleckých masakroch na území USA.

Obama sa rozhodol využiť prezidentské právomoci a sprísniť podmienky na získanie strelných zbraní. V uplynulých dňoch svoje rozhodnutie, ktoré republikánmi ovládaný Kongres aj vplyvná Národná asociácia držiteľov zbraní (NRA) kritizujú, opakovane obhajoval. V jednom zo svojich vystúpení, ktoré bolo mimoriadne emotívne, mu po tvári tiekli slzy.

Emócie sa chystá využiť aj teraz. V sektore vyhradenom pre prvú dámu a jej hostí totiž zostane jedno kreslo neobsadené. Toto miesto, na ktoré sa Obama chystá poukázať, bude symbolizovať 30 000 Američanov, ktorí každoročne zahynú pri násilnostiach spojených s použitím strelných zbraní.

Aj napriek náznakom, ktoré Biely dom čo sa týka obsahu prejavu urobil, sa očakáva, že aj tak sa Obama za svojimi dvoma prezidentskými funkčnými obdobiami obzrie. Hovoriť zrejme bude aj o americkej väznici na kubánskej základni Guantánamo, kde armáda zadržiava podozrivých z terorizmu.

O uzavretí sporného zariadenia Obama hovorí dlhodobo, spomínal ho okrem iného aj počas svojej prezidentskej volebnej kampane či vlani v decembri pri svojej tradičnej predvianočnej tlačovej konferencii. Obama už skôr nevylúčil, že ak Kongres väznicu odmietne uzatvoriť, využije svoje právomoci a zadržiavacie stredisko nariadi zrušiť.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Barack Obama