Čína: Radiáciu na hraniciach s KĽDR monitoruje vyše 500 ľudí

Čínska vláda zmobilizovala vyše 500 osôb, ktoré majú nepretržite monitorovať úroveň radiácie na hraniciach so Severnou Kóreou po tom, ako izolovaná komunistická krajina minulý týždeň vykonala jadrovú skúšku. Nič nezvyčajné však doposiaľ nezaznamenala, informovala v pondelok agentúra Reuters.

11.01.2016 10:59
debata (11)

KĽDR tvrdí, že minulú stredu úspešne otestovala vodíkovú bombu, pričom údajne išlo o skúšku „miniaturizovaného vodíkového jadrového zariadenia“. Niektorí experti však vyjadrili pochybnosti nad tým, či má Pchjongjang na niečo také dostatočné technické kapacity. Skúšku odsúdili Spojené štáty i susedná Čína.

Čínske ministerstvo životného prostredia uviedlo, že do monitorovania radiácie je zapojených vyše 500 ľudí, z ktorých približne 350 je priamo na spoločných hraniciach s KĽDR. Tam zároveň pôsobí aj 37 fixných a 14 mobilných monitorovacích staníc.

Ministerstvo však zároveň „v zásade vylúčilo“ možnosť, že by mal jadrový test KĽDR akýkoľvek dopad na Čínu. V oblasti sa odoberajú vzorky vzduchu, pôdy a snehu. V sledovaní plánuje ministerstvo naďalej pokračovať.

Za najbližšieho ekonomického ako aj diplomatického partnera KĽDR sa považuje práve Peking. Ten však podobne ako Soul alebo Washington vyjadril v súvislosti s nedávnym jadrovým testom pobúrenie, čoho dôvodom je podľa agentúry Reuters to, že naň nebol vopred upozornený.

Čína sa podľa Reuters obáva, že jadrový program KĽDR by mohol destabilizovať región a poskytnúť zámienku Spojeným štátom na vyslanie vojenských síl do oblasti. Viacerí čínski experti sa boja aj prílevu utečencov do svojej krajiny, ktoré by takéto aktivity KĽDR mohli vyvolať.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #KĽDR #radiácia