Do obkľúčených miest v Sýrii mieria humanitárne konvoje

Konvoje s humanitárnou pomocou sa v pondelok z Damasku vydali na cestu k mestu Madájá a dvom dedinám - Fuá a Kafrajá - pri hranici s Libanonom, ktoré sú dlhodobo v obkľúčení.

11.01.2016 12:34
debata (12)

Vyslanie humanitárnej pomoci pre tisíce ľudí, ktoré v troch lokalitách uviazli v dôsledku bojov a trpia podvýživou, je výsledkom dohody bojujúcich strán, spresnili predstavitelia Červeného kríža.

Kým mesto Madájá, ležiace neďaleko Damasku, je obkľúčené armádou sýrskeho prezidenta Bašára Asada, spomínané – prevažne šiitské – dediny v provincii Idlib obliehajú protivládni povstalci. Obyvatelia všetkých troch lokalít nemajú možnosť získať potravu ani v okolí kvôli mínovým poliam a ostreľovačom.

Podľa aktivistov počas uplynulých týždňov v týchto oblastiach zomrelo na podvýživu niekoľko ľudí, pričom podmienky v Madáji pri metropole Damask sú „extrémne zúfalé“, uviedla stanica BBC.

Približne 4,5 milióna obyvateľov Sýrie žije v ťažko dostupných oblastiach. Takmer 400 000 ľudí je v 15 obkľúčených lokalitách bez prístupu k nevyhnutnej, život zachraňujúcej pomoci.

Vojna v Sýrii pripravila o život za takmer päť rokov už približne štvrť milióna ľudí, zničila krajinu a stala sa aj liahňou radikálnych islamistov. Konflikt zároveň rozdelil regionálnych spojencov a globálnych hráčov, ktorí v ňom podporujú opačné strany.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #humanitárna pomoc #humanitárny konvoj