Švédska polícia tajila informácie o sexuálnych útokoch migrantov

Švédsko čelí vlastnej obdobe nemeckého škandálu so zatajovaním informácií o sexuálnom obťažovaní žien zo strany migrantov. Prípad sa týka hudobného festivalu v metropole Štokholm, ktorý sa zameriava na mládež.

11.01.2016 15:01
debata (71)

V lete 2014 a 2015 v priebehu festivalu skupiny mladých mužov, prevažne z utečeneckej komunity, sexuálne napádali dievčatá, z ktorých najmladšie mali len 11 či 12 rokov, napísal v pondelok denník The Local. Švédska polícia sľúbila, že obvinenia zo zatajovania informácií o údajnom hromadnom obťažovaní žien na koncertoch bezodkladne prešetrí.

Švédske médiá uviedli, že policajti vedeli o tom, že veľká skupina mladých mužov vlani a predvlani obchytkávala neplnoleté dievčatá na kultúrnom festivale We Are Sthlm, ktorý sa chváli tým, že je najväčším európskym festivalom pre mládež. Atmosféru na koncertoch pritom polícia opísala ako pokojnú.

List Dagens Nyheter oznámil, že videl upozornenie z minulého leta, v ktorom sú policajti pred akciou varovaní pred známym „problémom s mladými mužmi, ktorí sa otierajú telami o mladé dievčatá“.

Podľa zdrojov denníka Dagens Nyheter išlo prevažne o utečencov, ktorí prišli do Švédska bez sprievodu rodičov. Väčšinu z nich predstavovali údajne Afganci. Policajti o ničom takom verejnosť neinformovali.

„Akonáhle sme sa dostali do davu, začali nás obchytkávať. Bolo to príšerné,“ opísala denníku svoje skúsenosti pätnásťročná účastníčka festivalu, ktorý navštevuje mládež vo veku od 12 do 17 rokov. Akcia je usporiadaná na rôznych miestach v centre Štokholmu, vrátane parku Kungsträdgarden neďaleko kráľovského paláca. Vstup je zadarmo.

Polícia predtým tvrdila, že počas festivalu „vzhľadom k počtu účastníkov zaznamenali relatívne málo zločinov a zadržaných ľudí“. V pondelok policajný hovorca Varg Gyllander pripustil, že polícia verejnosť neinformovala dostatočne. „Nepochybne sme to mali občanom vysvetliť,“ vyhlásil Gyllander. Sľúbil zároveň, že polícia znova presne vyšetrí, čo sa stalo a prečo sa niektoré fakty pred verejnosťou utajili.

Jedna z redaktoriek listu Dagens Nyheter uviedla, že po rozhovore s psychológom ohľadom udalostí na festivale sa obrátila na políciu so žiadosťou o reakciu. Žiadnu však nedostala, a tak o záležitosti nepísala.

Reportérka tiež naznačila, že jej nadriadení nemali o článok záujem, keďže mali podozrenie, že si obvinenie vymysleli prívrženci nacionalistickej strany Švédski demokrati. Okrem toho sa obávali, že by článok mohol podnietiť v meste rasistické nálady.

Aféra okolo švédskeho hudobného festivalu sa objavuje v čase, keď rozbúrili debaty o silvestrovských útokoch z Kolína nad Rýnom a ďalších nemeckých miest. Pri nich veľké skupiny zložené pravdepodobne prevažne z prisťahovalcov obkľučovali ženy, sexuálne ich napádali a okrádali. Minister vnútra Severného Porýnia-Vestfálska Ralf Jäger vyčítal polícii závažné chyby, pretože počas silvestrovskej noci nepožiadala o posily a následne o incidentoch mlčala.

71 debata chyba
Viac na túto tému: #Švédsko #sexuálne obťažovanie #migranti #žiadatelia o azyl