Islamský štát sa prihlásil k útoku na obchodný komplex v Bagdade

Islamský štát (IS) sa prihlásil k zodpovednosti za útok na obchodný komplex vo východnej časti Bagdadu, pri ktorom zahynulo najmenej 18 ľudí a 50 ďalších utrpelo zranenia.

11.01.2016 21:11
Irak, útok Foto: ,
Miesto výbuchu bomby v Bagdade.
debata (5)

Vyplýva to z vyhlásenia, ktoré kolovalo na internete medzi jeho stúpencami, uviedla agentúra Reuters.

Konzervatívna sunnitská militantná organizácia IS má stále pod kontrolou rozsiahle územia na severe a západe Iraku. V súvislosti s dnešným útokom v Bagdade vyhlásila, že štyria jej bojovníci zaútočili na zhromaždenie „odpadlíkov“, ako označuje šiitskych moslimov.

Sedem ľudí, z toho dvaja policajti, zomrelo podľa policajných a zdravotníckych zdrojov pri výbuchu bomby v aute vo vstupe do obchodného centra Džawhara v prevažne šiitskej časti Bagdadu. Päť ľudí neskôr útočníci zastrelili a ďalších šesť ľudí zahynulo, keď sa tí istí samovražední útočníci oblečení vo vestách s výbušninami vnútri odpálili.

Kontrolu nad obchodným centrom Džawhara získala približne po hodine opäť polícia a hovorca ministerstva vnútra v štátnej televízii poprel, že by boli útočníci zadržiavali rukojemníkov. „Bezpečnostné sily sú na mieste a podarilo sa im dostať ku zraneným. Situácia je pod kontrolou,“ dodal brigádny generál Saad Maan.

Islamský štát vo vyhlásení na internete uviedol, že útok uskutočnili štyria jeho bojovníci a varoval, že „bude ešte horšie“. Podľa irackých predstaviteľov útok uskutočnili siedmi muži. Rozporuplné údaje nebolo možné bezprostredne vyjasniť, napísala agentúra AP.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #teroristický útok #Islamský štát