Nemeckí extrémisti získali politický dynamit

"Nebezpečenstvo sa skrýva v tom, že momentálne všetky hlavné strany podporujú prístup nemeckej kancelárky Angely Merkelovej k utečeneckej kríze. Opozičné hlasy majú malý priestor v politických prúdoch. Preto sa pravdepodobne priklonia k Alternatíve pre Nemecko, Pegide a podobným skupinám,“ reagoval pre Pravdu na otázky týkajúce sa útokov v Kolíne nad Rýnom politológ Christian Schweiger. Expert vyučuje na Durhamskej univerzite.

12.01.2016 08:00
debata (47)

Čo znamenajú udalosti v Kolíne nad Rýnom pre nemeckú politiku a spoločnosť?
Obávam sa, že útoky v Kolíne sú len špičkou ľadovca. Na nemeckú spoločnosť to už začína byť priveľa. Nakoniec to môže viesť k zvýšeniu popularity hnutia Pegida, populistickej Alternatívy pre Nemecko a v najhoršom prípade aj extrémne pravicových strán ako Národnodemokra­tickej strany Nemecka.

Podľa mňa kancelárka Angela Merkelová zašla priďaleko s politikou otvorených dverí. Príchod 1,1 milióna ľudí bez dostatočnej registrácie má jednoznačné politické, ekonomické, a najmä sociálne dosahy na Nemecko.

Aké?
Mnohé mestá v krajine bojujú s tým, aby poskytli dostupné ubytovanie, zdravotnícke služby a školy najmä pre mladé nemecké rodiny, ktoré majú nízky príjem. Prichádzajúci utečenci pre nich vytvárajú takpovediac konkurenciu. Vzniká z toho možný politický dynamit, ktorý môžu ľahko využiť populistické a extrémistické sily.

Útoky v Kolíne nad Rýnom ukázali, že kultúrna integrácia utečencov bude veľkou výzvou. Ak prichádzajúci mladí ľudia skončia bez práce a nestanú sa súčasťou nemeckej spoločnosti, dá sa medzi nimi očakávať nárast kriminality a ich radikalizácia. A to na druhej strane opäť povedie k tomu že Nemecko sa politicky zvrtne doprava.

Bude to mať aj dosah na Európsku úniu?
Vo všeobecnosti vyzerá budúcnosť pre Nemecko a Európsku úniu pomerne čierno. Utečenecká kríza zasiahla EÚ v čase, keď rieši vnútorné problémy v eurozóne a aj vonkajšie, teda dianie na Ukrajine. Zdá sa, že pre úniu je to priveľké bremeno. Z nemeckého hľadiska utečenecká kríza a Merkelovej postoj k nej prišli v čase, keď sa krajine hospodársky darí a politicky je stabilná.

Nebezpečenstvo sa však skrýva v tom, že momentálne všetky hlavné strany podporujú prístup kancelárky. Opozičné hlasy majú malý priestor v politických prúdoch. Preto sa pravdepodobne priklonia k Alternatíve pre Nemecko, Pegide a podobným skupinám.

© Autorské práva vyhradené

47 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Angela Merkelová #extrémisti #Pegida #Kolín nad Rýnom