Výbuch v centre Istanbulu si vyžiadal desať obetí. Atentát spáchal 28-ročný Sýrčan

Desať mŕtvych a 15 zranených si v utorok vyžiadal samovražedný bombový útok v historickom centre európskej časti Istanbulu. Turecký vicepremiér Numan Kurtulmuş uviedol, že atentát spáchal 28-ročný sýrsky občan, ktorého sa podarilo identifikovať, aj keď bolo jeho telo roztrhané na kusy. Turecké úrady potvrdili, že medzi obeťami výbuchu v blízkosti Modrej mešity v tureckom Istanbule je deväť Nemcov, Slováci medzi nimi nie sú.

12.01.2016 10:12 , aktualizované: 15:42
Modrá mešita, explózia Foto: ,
Policajti dávajú bariéry v priestore historickej Modrej mešity, pri ktorej došlo k explózii.
debata (136)

Bezpečnostné zdroje zatiaľ neoficiálne prisudzujú zodpovednosť radikálnej organizácii Islamský štát (IS). Medzi zranenými je deväť nemeckých turistov a dvaja peruánski občania, uviedol denník Hürriyet. Podľa nórskych úradov sa zranil aj jeden Nór.

Svedkovia a polícia uviedli, že na mieste ležali rozmetané kusy tiel. Turecká polícia oblasť uzavrela, na mieste sú hasičské vozy a pyrotechnici. Výbuch otriasol turistami hojne navštevovanou štvrťou Sultanahmet na európskej strane mesta, v ktorej stojí Modrá mešita a byzantský chrám Božej múdrosti.

Explózia nastala v 10:18 miestneho času (9:18 SEČ) v bývalej jazdeckej aréne neďaleko známej Modrej mešity a byzantského chrámu Božej múdrosti. Dvaja vysokopostavení tureckí predstavitelia podľa agentúry Reuters uviedli, že za útok je s najväčšou pravdepodobnosťou zodpovedná extrémistická organizácia Islamský štát (IS).

Juhokórejské ministerstvo zahraničných vecí prostredníctvom krátkej textovej správy uviedlo, že jeden občan Južnej Kórey utrpel pri výbuchu ľahké zranenie prsta.

Turecký premiér Ahmet Davutoglu vyjadril telefonicky sústrasť nemeckej kancelárke Angele Merkelovej. Tá podľa agentúry DPA vyhlásila, že medzinárodný terorizmus opäť ukázal „svoju krutú a neľudskú tvár“.

Útok odsúdila ako „hanebný čin“ turecká vláda. Šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová povedala, že únia stojí pri Turecku proti všetkým formám terorizmu a vyjadrila účasť obetiam atentátu a priala skoré uzdravenie zraneným. Predseda Európskej rady Donald Tusk označil incident za brutálny teroristický útok. Atentát ostro odsúdil aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Erdogan: Za výbuch je zodpovedný útočník sýrskeho pôvodu

Strojcom bombového útoku je samovražedný atentátnik sýrskeho pôvodu, uviedol to podľa agentúry AP turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Erdogan povedal, že medzi obeťami dnešného útoku na Námestí sultána Ahmeda v historickom centre Istanbulu neďaleko Modrej mešity sú tureckí občania aj zahraniční turisti.

„Odsudzujem teroristický čin v Istanbule, ktorý bol vyhodnotený ako útok samovražedného atentátnika sýrskeho pôvodu. Žiaľ, máme desať mŕtvych vrátane tureckých občanov a cudzincov… ďalších 15 ľudí utrpelo zranenia,“ uviedol dnes Erdogan na stretnutí s tureckými veľvyslancami v Ankare, ktoré v priamom prenose odvysielala turecká televízia.

Nemecké ministerstvo zahraničia varovalo, že sa v celom Turecku naďalej dajú očakávať ďalšie násilné strety a teroristické útoky. Nemci sa majú tiež vyhýbať miestam, kde sa konajú masové demonštrácie, najmä vo veľkých mestách.

Situácia v Turecku sa výrazne vyostrila po 20. júli minulého roku, keď sa v meste Suruč odohral bombový útok na zhromaždenie kurdských a prokurdských aktivistov, ktorí mali vycestovať do sýrskeho mesta Kobané a zapojiť sa tam do rekonštrukčných prác.

Represívne zákroky proti bunkám militantov podozrivých zo sympatií k IS však turecké bezpečnostné zložky zintenzívnili najmä po dvoch súbežných samovražedných atentátoch, ktorých terčom bolo 10. októbra zhromaždenie prokurdských a občianskych aktivistov v Ankare.

Oba útoky si vyžiadali približne 130 obetí. Z atentátov, ktoré sú označované za najzávažnejšie v novodobých dejinách krajiny, je podozrievaný práve IS.

Záchranári pri obetiach výbuchu v Istanbule. Foto: Reuters, KEMAL ASLAN
Istanbul, výbuch Záchranári pri obetiach výbuchu v Istanbule.

Turecké úrady potvrdili, že medzi obeťami nie sú Slováci

Ako informoval hovorca rezortu zahraničia Peter Stano, turecká strana stále zhromažďuje presné údaje o počte obetí a zranených, zabezpečuje miesto výbuchu. Turecké úrady potvrdili, že medzi obeťami nie sú Slováci.

„Podľa našich odhadov v Istanbule dlhodobo žije niekoľko desiatok slovenských občanov – najmä Sloveniek, ktoré sa vydali za tureckých občanov, ale presné štatistiky neexistujú, keďže ľudia nemajú povinnosť hlásiť nám, kde sa zdržiavajú, žijú alebo pracujú,“ uviedol Stano s tým, že podľa údajov registračného formulára by mali byť v tomto čase v Turecku traja Slováci. „Ale to sú len tí, ktorí sa dobrovoľne zaregistrovali. Zo skúseností vieme, že reálne počty bývajú vyššie,“ zdôraznil Stano.

136 debata chyba
Viac na túto tému: #výbuch #Turecko #Istanbul