Nemecko zjednoduší vypovedanie cudzincov, ktorí spáchali zločin

Nemecko zjednoduší vypovedanie cudzincov, ktorí sa v krajine dopustia zločinu. Repatriovať bude možné aj ľudí odsúdených na podmienečný trest väzenia, doteraz bol potrebný prinajmenšom jednoročný nepodmienečný trest.

12.01.2016 15:50
Nemecko, sexuálne útoky Foto: ,
Snímka z 31. decembra 2015 z Kolína nad Rýnom, odkiaľ prišli prvé správy o sexuálnych útokoch mužov "arabského a severoafrického vzhľadu" na ženy.
debata (24)

Na tlačovej konferencii v Berlíne to oznámili ministri vnútra a spravodlivosti Thomas de Maiziére a Heiko Maas. Vláda sprísnením zákonov reaguje na silvestrovské útoky v Kolíne nad Rýnom a ďalších mestách.

Justiční experti však už skôr poukazovali na to, že aj tak bude právne ťažké takých páchateľov vykázať, pokiaľ pochádzajú z krajín zmietaných vojnami, násilím či rôznymi represívnymi zásahmi totalitných režimov.

Podľa nemeckého vládneho návrhu bude možné cudzinca vypovedať, ak sa dopustil závažného trestného činu. Medzi ne patrí podľa ministrov ublíženie na zdraví, majetková kriminalita, sexuálne útoky alebo napadnutie policajtov. Podľa zákona by mali platiť rovnaké pravidlá aj pre maloletých prisťahovalcov.

K sprísneniu zákona vláda pristúpila po silvestrovských útokoch, pri ktorých podľa svedkov mladí muži arabského a afrického vzhľadu obkľučovali ženy, sexuálne ich napádali a okrádali. V Kolíne nad Rýnom podalo kvôli incidentu trestné oznámenie 550 ľudí, dve pätiny z toho sú kvôli sexuálnemu útoku. V menšej miere sa podobné incidenty stali aj v Hamburgu, v Stuttgarte a v Düsseldorfe.

„Je to tvrdá, ale správna odpoveď štátu voči tým, ktorí veria, že tu môžu páchať zločiny, hoci u nás hľadali ochranu, a že to na ich pobyt v Nemecku nebude mať vplyv,“ povedal de Maiziére k navrhnutému opatreniu.

Maas zdôraznil, že nemecké zákony musia platiť pre každého. „Zločinci musia byť v Nemecku dôsledne hnaní na zodpovednosť. A pre zločincov z cudziny je jedným z možných následkov ich vypovedanie,“ povedal.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #utečenci #trestný čin #kvóty pre cudzincov