Pri výbuchu pred očkovacím strediskom v Pakistane 15 mŕtvych

Najmenej 15 mŕtvych a viac ako 20 zranených si v stredu ráno vyžiadal výbuch pred očkovacím strediskom proti obrne v pakistanskom meste Kvéta na juhozápade krajiny. S odvolaním sa na miestnu políciu o tom informovala agentúra AFP.

13.01.2016 08:05 , aktualizované: 08:10
debata

„Máme tu 15 mŕtvych vrátane 12 policajtov, jedného príslušníka síl ministerstva vnútra a dvoch civilistov,“ povedal AFP miestny policajný dôstojník. Podľa prvých informácií sa zdá, že išlo o samovražedný bombový útok, ale polícia pokračuje vo vyšetrovaní, dodal.

Bomba vybuchla pred očkovacím strediskom proti obrne krátko pred tým, než mali do terénu vyjsť očkovacie tímy v rámci trojdňovej imunizačnej kampane.

Zdravotníci vykonávajúci v Pakistane očkovania proti obrne sú opakovane terčom útokov radikálnych islamských skupín. Tie pokladajú očkovanie proti obrne za sprisahanie Západu proti moslimom, ktorého cieľom je vraj sterilizovať ich.

Podľa agentúry AFP bolo od konca roku 2012 pri očkovacej kampani proti detskej obrne zabitých skoro osem desiatok ľudí. Kvôli útokom na zdravotníkov zostali státisíce detí bez očkovania, preto prípadov ochorení pribúda. Pakistan je jednou z troch krajín na svete, kde sa detská obrna medzi ľuďmi stále udržiava.

Útočili aj pri konzuláte v Dželalabade

Pri útoku afganských ozbrojencov pri konzuláte v pakistanskom meste Dželalabad zahynuli dvaja ľudia po tom, čo samovražedný atentátnik odpálil nálož. Afganskí ozbrojenci sa potom zabarikádovali v dome neďaleko konzulátu a afganské bezpečnostné sily s nimi bojujú. K útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil. Informovala o tom agentúra Reuters.

Podľa svedkov sa z miesta útoku ozvala séria explózií a policajti evakuovali deti z neďalekej školy a obyvateľov okolitých domov. Časť Dželalabadu, kde sa nachádzajú konzuláty Indie, Pakistanu a Iránu, sa stala terčom podobného útoku ozbrojencov už 5. januára. Ide o ďalší zo série útokov v Afganistane v čase, keď pokračujú snahy o oživenie mierového procesu s afganským povstaleckým hnutím Taliban.

debata chyba
Viac na túto tému: #výbuch #Pakistan