Južná Kórea varovne strieľala na bezpilotné lietadlo KĽDR

Južná Kórea vypálila varovné výstrely na údajné severokórejské bezpilotné lietadlo, ktoré bolo videné na spoločnej hranici. Ide o ďalšie vyostrenie vzájomných vzťahov po severokórejskom jadrovom teste, ktorý Pchjongjang uskutočnil minulý týždeň. Južná Kórea v reakcii na nový test varovala KĽDR, že proti nej spoločne s USA zavedú sankcie "ochromujúce do špiku kostí".

13.01.2016 08:50
Južná Kórea, prezidentka, Pak Kun-Hje, Foto: ,
Prezidentka Južnej Kórey Pak Kun-hje počas tlačovej konferencie v prezidentskom Modrom dome v meste Soul.
debata (3)

Juhokórejská prezidentka Pak Kun-hje tiež vyzvala Čínu, ktorá je jediným zostávajúcim severokórejským spojencom a hlavným obchodným partnerom, aby proti izolovanému komunistickému štátu zakročila. Informovala o tom agentúra Reuters.

Severokórejský vodca Kim Čong-un medzitým vyzval na rozšírenie množstva a účinnosti jadrového arzenálu svojej krajiny. Informovali o tom severokórejskej štátne médiá. Jadrový test z minulého týždňa bol už štvrtým, ktorý KĽDR uskutočnila, avšak Spojené štáty spochybňovali tvrdenia Pchjongjangu, že išlo o silnejšiu vodíkovú bombu. Výbuch bol podľa mienky expertov zhruba rovnakého rozsahu, ako pri teste atómovej bomby v roku 2013.

Pak Kun-hje v stredajšomprejave upozornila na pravdepodobnosť ďalších provokácií zo strany KĽDR, vrátane „kybernetického terorizmu“, a dodala, že nové sankcie by mali byť tvrdšie ako v minulosti. Žiadne podrobnosti však neuviedla.

„Úzko spolupracujeme so Spojenými štátmi a spojencami, aby sme prišli s efektívnymi sankciami, ktoré Severnej Kórei spôsobia bolesť ochromujúcu do špiku kostí,“ uviedla Pak Kun-hje. Dodala, že Soul a Peking rokujú o návrhu rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN o Severnej Kórei a pripomenula, že Čína opakovane vyhlásila, že nebude severokórejský jadrový program tolerovať.

Americká Snemovňa reprezentantov v utorok večer takmer jednohlasne schválila sprísnenie sankcií voči KĽDR v reakcii na nedávny jadrový test.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Severná Kórea #Južná Kórea #bezpilotné lietadlo