Časť poslancov CDU/CSU chce pre utečencov uzavrieť hranice

Časť poslancov konzervatívnej únie CDU/CSU kancelárky Angely Merkelovej sa snaží vynútiť uzavretie hraníc pre utečencov. V stredu o tom informoval denník Bild. Podľa predsedu poslaneckého klubu CDU/CSU Volkera Kaudera však väčšina zákonodarcov naďalej podporuje politický kurz Merkelovej, ktorá zatvorenie hranice odmieta.

13.01.2016 10:39
debata (9)

„Osoby, ktoré do Nemecka nelegálne pricestovali cez bezpečnú tretiu krajinu, musia byť už na hraniciach vrátené späť, ako to predpokladá azylový zákon,“ uvádza sa vo výzve, ktorú zatiaľ podpísalo 40 z 311 poslancov CDU/CSU. Podpisy pod výzvu môžu zákonodarcovia pripájať ešte dva týždne, než o nej bude 26. januára poslanecký klub hlasovať.

Kauder v stredu v televízii ARD vyhlásil, že väčšina konzervatívnych poslancov podporuje kurz Merkelovej a s uzatvorením hraníc pre utečencov nesúhlasí. V strane sú však podľa neho rôzne názory na to, ako tento rok dosiahnuť výrazné zníženie počtu prichádzajúcich utečencov, o ktorom hovorila aj kancelárka.

Polícia v Bavorsku už začala vracať do Rakúska utečencov, ktorí v Nemecku nechcú požiadať o azyl a chcú iba cestovať ďalej do škandinávskych krajín. Od začiatku roka takto policajti poslali späť tisíce prisťahovalcov.

Do Nemecka vlani prišlo 1,1 milióna utečencov, najviac od konca druhej svetovej vojny. Podľa Merkelovej sa počet prichádzajúcich musí tento rok znížiť. Hlasy po obmedzení imigrácie ešte zosilneli po silvestrovských incidentoch v Kolíne nad Rýnom a v ďalších mestách, kde mladí muži sexuálne napádali a okrádali ženy. Podľa polície sú medzi podozrivými aj vysídlenci.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Angela Merkelová #utečenci #CDU/CSU