Samovražedné atentátničky zabili v Kamerune najmenej desať ľudí

Najmenej desať ľudí zabili a ďalšie desiatky osôb zranili dve samovražedné atentátničky, ktoré sa odpálili pri útoku na mešitu v meste Kolofata na severe Kamerunu. Uviedli to tamojšie úrady. Atentát prisudzujú islamistickému hnutiu Boko Haram zo susednej Nigérie, ktoré v Kamerune útočilo už skôr.

13.01.2016 12:28
debata (2)

Bombový útok nastal v čase dopoludňajších modlitieb. Vykonala ho skupinka radikálov Boko Haram, ktorá zrejme prešla pred niekoľkými dňami hranicu z Nigérie do Kamerunu. Islamisti útočili v meste Kolofata už vlani, napríklad v septembri tam pri bombovom atentáte zabili deväť ľudí a ďalších 18 zranili.

Boko Haram sa hlási k organizácii Islamský štát (IS) a na severe Nigérie vyhlásila kalifát. Útočia nielen na území Nigérie, ale pravidelne aj v susedných štátoch – v Kamerune, Nigeri a Čade. Tieto krajiny sa spolu s Beninom zapojili do regionálnej jednotky, ktorá proti islamistom bojuje.

Pri stretoch s hnutím Boko Haram, ktoré vzniklo v roku 2002, prišlo podľa agentúry DPA od roku 2009 o život najmenej 14-tisíc ľudí.

Nigérijský prezident Muhammad Buhari si po nástupe do funkcie vlani v máji vytýčil ako jeden z hlavných cieľov poraziť Boko Haram a dal armáde za úlohu, aby islamistov potlačila do konca roku 2015. V decembri povedal, že vojna proti radikálom je už prakticky vyhraná, od tej doby však radikáli spáchali hneď niekoľko útokov, pri ktorých zomreli desiatky ľudí.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Kamerun #samovražedná atentátnička