Európska komisia bude sledovať stav právneho štátu v Poľsku

Európska komisia bude sledovať stav právneho štátu v Poľsku, predovšetkým kvôli dianiu okolo tamojšieho ústavného súdu. Po stredajšom rokovaní komisie to uviedol jej podpredseda Frans Timmermans s tým, že cieľom procesu je teraz spoločne s Varšavou objektívnym spôsobom objasniť fakty. Poľská vláda rozhodnutie označila za "štandardnú procedúru".

13.01.2016 13:26 , aktualizované: 15:20
debata (32)

V stredu spustený proces teoreticky môže viesť až k obmedzeniu hlasovacích práv Poľska v únii. Prvou fázou mechanizmu, zriadeného v roku 2014, je „zhodnotenie situácie“. Až potom bude podľa Timmermansa možné procedúru uzavrieť, či posunúť do ďalšej etapy.

Situáciou Poľska sa na žiadosť Varšavy zaoberajú tiež právnici štrasburskej Rady Európy, predstaviteľ komisie čaká ďalšiu debatu na túto tému približne v polovici marca.

Podpredseda komisie zdôraznil, že terajší postup bol zvolený vo svetle doteraz dostupných informácií o situácii v Poľsku. „Záväzné rozhodnutia Ústavného súdu nie sú rešpektované. To je podľa mňa v každom právnom štáte veľmi vážna vec,“ poznamenal.

„Som presvedčený, že dialóg bude možné viesť a teším sa na neho,“ vyhlásil Timmermans. Opakovane zdôrazňoval, že celá procedúra je kooperatívna a všetko sa teda odohráva v spolupráci komisie, teda strážcu zmlúv únie, a poľskej vlády. Komisia, vrátane jej šéfa Jeana-Clauda Junckera, podľa Timmermansa postup podporila. Juncker pritom dával ešte nedávno najavo, že v stredu zvolený postup nepredpokladá.

Hovorca poľskej vlády Rafal Bochenek rozhodnutie EK označil za „štandardnú procedúru“. „Je to len prieskumná akcia ktorá vzišla zo špekulácií, ktoré sa objavili v západnej Európe. Komisia jednoducho len chce získať viac informácií o tom, čo sa deje v Poľsku,“ povedal Bochenek podľa agentúry Reuters.

Podobný názor vyslovil ešte pred zasadnutím EK jej predseda Jean-Claude Juncker v telefonickom rozhovore s poľskou premiérkou Beatou Szydlovou. Podľa poľského ministerstva zahraničia ju uistil, že to je rutinná procedúra, aby sa komisia zorientovala v zmenách v Poľsku.

Postup novej poľskej vlády konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť (PiS), ktorá rýchlo mení dosiaľ platné pravidlá a podľa opozície si predovšetkým upevňuje vlastnú moc v súdnictve a médiách, vzbudil pozornosť členov komisie už v závere minulého roka.

Timmermans sa preto – spolu s niektorými ďalšími eurokomisármi – v decembri dvoma listami obrátil na Varšavu so žiadosťou o vysvetlenie krokov kabinetu. Poľská strana v januári v dvoch reakciách otázky komisie ostro odmietla.

Poľská strana v januári v dvoch reakciách otázky komisie a vlastne celej jej zasahovanie do diania v Poľsku ostrými slovami odmietla. Podľa názoru podpredsedu komisie neodpovedala na položené otázky.

Timmermans podotkol, že v novom liste poľskej vláde svoje otázky zopakoval a uviedol tiež, že je pripravený kedykoľvek do Varšavy prísť konať.

V závere spustenej procedúry by museli členské krajiny EÚ jednohlasne rozhodnúť, že Varšava sústavne a dlhodobo porušuje základné európske hodnoty. Maďarsko pritom už dalo najavo, že pre takýto postoj hlasovať nebude. K obmedzeniu práv krajiny, ktorá hodnoty porušuje, potom stačí rozhodnutie kvalifikovanej väčšiny štátov EÚ.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Európska komisia #právny štát