Nemecký minister chce tvrdo trestať silvestrovských útočníkov

Páchateľa silvestrovských útokov v Kolíne nad Rýnom a ďalších nemeckých mestách treba tvrdo potrestať. Má na tom záujem aj väčšina utečencov, ktorí dodržiavajú zákony a neželajú si byť spájaní s násilnosťami, povedal v stredu v Spolkovom sneme nemecký minister spravodlivosti Heiko Maas. Vyzval tiež k tvrdým postihom pre stúpencov krajnej pravice, ktorí silvestrovské incidenty tento týždeň využili ako zámienku pre rozpútanie násilností v Lipsku.

13.01.2016 15:38
debata (45)

„Nikto v Nemecku sa nesmie stavať nad zákony, akýkoľvek má pas. Sexuálne útoky na ženy nie je možné ničím ospravedlniť. Ani odlišný kultúrny pôvod nie je prijateľným vysvetlením,“ povedal Maas. „Páchateľa musíme pohnať k zodpovednosti. A pre cudzincov, ktorí sa dopustili trestného činu, môže byť dokonca dôsledkom deportácie,“ dodal.

Deportácie zločincov podporil aj námestník ministra vnútra Ole Schröder. „Páchateľom útokov zo silvestrovskej noci dnes hovoríme toto: Ak ste prišli do Nemecka hľadať ochranu, ale páchate tu závažné trestné činy, nemáte v tejto krajine čo hľadať,“ povedal. Podľa neho je tvrdý prístup spôsobom, ako zabezpečiť, že sa podobné incidenty nebudú opakovať. „V našej krajine nesmú vzniknúť miesta, kde neplatia zákony.“ uviedol.

Vláda chce umožniť deportácie všetkých cudzincov, ktorí sa v Nemecku dopustia zločinu a budú odsúdení na trest väzenia, a to aj na podmienený. Doteraz bolo možné deportovať len tých, ktorých odsúdili prinajmenšom na ročný nepodmienečný trest. Naďalej však nebude možné vrátiť do krajiny pôvodu tie osoby, ktorým by tam hrozilo mučenie, trest smrti alebo politické prenasledovanie.

„Rozprával som sa s utečencami a tí mi sami hovorili, aby sme sa postarali o to, že títo ľudia budú tvrdo potrestaní a poslaní preč. S týmito zločincami nechcú byť spájaní,“ povedal minister. „Nesmieme dopustiť spochybnenie pomoci pre milióny utečencov v núdzi len kvôli tomu, že je medzi nimi niekoľko sto zločincov,“ uviedol.

Krajná pravica podľa ministra zneužíva incidenty na štvanie proti všetkým cudzincom a ľuďom, ktorí sa utečencov zastávajú, čo dokázali tento týždeň pouličné násilnosti v Lipsku. „Nedopustíme, aby zločinci dlhodobo ochromili spoločenský život v našej krajine. Budeme postupovať rovnako, či už budú páchatelia cudzinci, alebo nemeckí pravicoví radikáli,“ povedal Maas.

Zneužívanie incidentov zo strany krajnej pravice odsúdila aj parlamentná opozícia. „Extrémisti sa snažia zneužiť zločiny, ktorých sa dopustila obmedzená skupina ľudí, k vyvolávaniu nálad proti všetkým cudzincom a rozpútavajú rasistické násilie,“ povedala predsedníčka Ľavice Katja Kippingová.

Podľa svedkov aj polície sa v centre Kolína nad Rýnom zhromaždilo počas silvestrovskej noci asi tisíc ľudí arabského a afrického pôvodu. Z davu sa vyčlenili skupiny mužov, ktorí obkľučovali ženy, sexuálne ich napádali a okrádali. Podobné incidenty v menšom rozsahu hlásili aj z Hamburgu, zo Stuttgartu, Düsseldorfu a Norimbergu.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #útoky #utečenci