V Nemecku vraj hrozí teroristický útok podobný parížskemu

V Nemecku hrozí teroristický útok v štýle parížskych atentátov z vlaňajšieho novembra. S odvolaním sa na analýzu ministerstva vnútra to vo štvrtok napísal nemecký denník Bild. Najväčšie bezpečnostné riziko podľa analýzy predstavujú ľudia, ktorí sa zapojili do bojov v Sýrii po boku hnutia Islamský štát (IS).

14.01.2016 09:44
debata (20)

„Nemecko je cieľom džihádisticky motivovaného násilia, ktoré sa kedykoľvek môže realizovať vo forme násilných činov proti štátnym a civilným zariadeniam, rovnako ako proti štátnym zamestnancom a bežnému obyvateľstvu,“ citoval Bild z analýzy.

Podľa analýzy by prípadné útoky v Nemecku mohli mať podobný scenár ako novembrové atentáty v Paríži, pri ktorých zomrelo 130 ľudí. Analýza hovorí o možnej sérii útokov s pomocou strelných zbraní a výbušnín, prípadne aj s využitím samovražedného atentátnika, ktoré by mohli byť rozdelené do niekoľkých dní a mierili by na rôzne ciele.

Pokiaľ by k útokom malo dôjsť, podľa analýzy by za nimi zrejme stáli jednotlivci alebo malé skupiny páchateľov. Útočníci by mohli vzísť z nemeckých navrátilcov zo Sýrie, ktorí v tamojších bojoch nabrali bojové skúsenosti. Podľa tajných služieb odišlo bojovať v radoch IS približne 850 Nemcov, 300 z nich sa vrátilo späť do vlasti. Zhruba desiatku navrátilcov poslali nemecké súdy do väzenia za účasť v teroristickej organizácii.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Nemecko #hrozba #IS