Bavorský politik poslal kancelárke autobus s utečencami

Najvyšší predstaviteľ bavorského okresu Landshut vypravil do Berlína autobus s utečencami, ktorých chce dopraviť až na kancelárstvo. Vraj tak chce docieliť, aby kancelárka Angela Merkelová na vlastnej koži pocítila dôsledky utečeneckej krízy, ktorej hlavnú ťarchu nesie v Nemecku práve Bavorsko.

14.01.2016 11:50 , aktualizované: 20:06
utečenci, Nemecko, autobus, Bavorsko Foto: ,
Utečenci sa prihlásili na cestu do Berlína dobrovoľne. Väčšina z nich však údajne nevedela, že sa stali súčasťou politického protestu.
debata (61)

„Koniec utečeneckej vlny nie je v dohľade, kapacity na dôstojné ubytovanie sa v našej krajine rýchlo blížia ku koncu a zatiaľ som si nevšimol, že by sa budovali nové pre prisťahovalcov,“ povedal Dreier novinárom v autobuse, ktorý po 10:00 hodine vyrazil z Landshute a o 18:00 prišiel do Berlína.

Podľa spravodajcu n-tv v autobuse sa utečenci prihlásili na cestu do Berlína dobrovoľne. Väčšina z nich však údajne nevedela, že sa stali súčasťou politického protestu proti Merkelovej, mysleli si, že budú iba štandardne presídlení do nemeckej metropoly. Kancelárke sú vraj vďační za to, že im umožnila do Nemecka vstúpiť.

Po príchode do Berlína vysídlenci prestúpili do iného pripraveného autobusu, ktorý ich dopravil do jednej z berlínskych ubytovní. Úrady nespresnili, v akom mieste budú ubytovaní. Príjazd utečencov sprevádzala aj malá demonštrácie proti politike kancelárky a za uzatvorenie hraníc, podľa televíznych záberov však na mieste bolo viac novinárov než demonštrantov.

Najvyšší predstaviteľ bavorského okresu... Foto: Reuters, FABRIZIO BENSCH
Peter Dreier, utečenci, Nemecko, Bavorsko Najvyšší predstaviteľ bavorského okresu Landshut Peter Dreier kritizuje postoj Berlína k utečeneckej kríze.

Dreier sa vypravením autobusu s utečencami do Berlína vyhrážal už v októbri. „Ak by Nemecko prijalo milión utečencov, potom by ich podľa matematického prepočtu pripadalo na môj okres 1 800. Tých prijmem, všetkých ostatných pošlem autobusom na kancelárstvo,“ povedal vtedy. Teraz svoju hrozbu splnil.

Peter Dreier kritizuje postoj Berlína v utečeneckej kríze. Podľa neho spolková vláda považuje problém s príchodom utečencov za vyriešený, pretože sa v posledných mesiacoch výrazne znížil počet prichádzajúcich ľudí. Kabinet si však vraj neuvedomuje, že Bavorsko je utečencami preťažené, pretože sa zatiaľ nepodarilo zaregistrovať všetkých prichádzajúcich, takže v najväčšej spolkovej krajine musia zostať a nemôžu pokračovať do iných častí Nemecka.

Sýrski utečenci nastupujú do autobusu, ktorý... Foto: SITA/AP, Armin Weigel
utečenci, autobus, Bavorsko Sýrski utečenci nastupujú do autobusu, ktorý poslal bavorský politik Peter Dreier do Berlína pred úrad spolkovej kancelárky Angely Merkelovej.

Bavorská vláda sa snažila Dreiera od jeho zámeru odradiť. Ministerka pre sociálne veci Emilia Müllerová ho dokonca varovala, že jeho počínanie je protiprávne. Podľa Dreiera sa však všetko deje v rámci zákonov, pretože utečenci boli s cestou do Berlína uzrozumení a na cestu sa vydali dobrovoľne. Autobus okresná rada zaplatila zo svojho, nepoužila na jeho vypravenie prostriedky okresu.

Do Nemecka vlani prišlo približne 1,1 milióna utečencov. Väčšina z nich vstúpila do krajiny cez rakúsko-bavorskú hranicu, v októbri to bolo až 10-tisíc ľudí denne. V posledných mesiacoch sa počet prichádzajúcich znížil na zhruba 3-tisíc denne a polícia navyše denne vracia do Rakúska stovky ľudí, ktorí nechceli v Nemecku žiadať o azyl, ale pokračovať ďalej na sever.

61 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Angela Merkelová #utečenci #Bavorsko