Irán odstránil vnútornú časť reaktora, pozýva inšpektorov

Irán odstránil vnútorná časť ťažkovodného reaktora v Araku. Informoval o tom hovorca iránskej agentúry pre atómovú energiu Behrúz Kamálvandí.

14.01.2016 13:45
debata (2)

Teherán týmto krokom dodržiava dohodu o obmedzení svojho jadrového programu, ktorá mu prinesie zrušenie medzinárodných sankcií. O zmenách v reaktore písali iránske médiá už v pondelok, tamojší predstaviteľa to však deň nato popreli.

Vo štvrtok by mali miesto navštíviť inšpektori Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE). „Vnútorná časť reaktora v Araku bola odstránená … inšpektori MAAE miesto navštívia, overia to a budú o tom informovať MAAE … sme pripravení na deň, keď budú splnené všetky podmienky dohody,“ uviedol Kamálvandí.

Dohoda bola uzavretá vlani v júli so šiestimi veľmocami (USA, Rusko, Čína, Británia, Francúzsko a Nemecko). Irán sa zaviazal k obmedzeniu časti svojich jadrových prevádzok, ku ktorým patrí aj Arak s ťažkovodným reaktorom.

Zariadenie v Araku má byť prestavané tak, aby nemohlo slúžiť na výrobu plutónia využiteľného pre atómovú bombu. Jadro reaktora musia byť podľa dohody odstránené a zabetónované, aby nemohlo byť v budúcnosti použité znovu.

Ďalej má podľa dohody Irán odstaviť časť centrifúg na obohacovanie uránu v Natanze a podzemné pracoviská vo Komme prestavať na výskumné centrum. Musí tiež vyviezť 12 ton svojich zásob obohateného uránu, čo už sčasti urobil, a nainštalovať monitorovacie systémy v uránových baniach. Výmenou budú zrušené medzinárodné sankcie, ktoré boli na Irán uvalené za jeho predchádzajúce neochotu vyjasniť sporné body jadrových aktivít.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #Reaktor #maae #iránsky jadrový program