Kurdskí extrémisti zabili na juhovýchode Turecka šesť ľudí

Šesť ľudí zahynulo a takmer 40 sa zranilo pri explózii automobilu s výbušninami v provincii Diyarbakir na juhovýchode Turecka. Za akciou, ktorej terčom bol bezpečnostný policajný komplex, podľa úradov stoja kurdskí extrémisti. Turecký premiér Ahmet Davutoglu útok ostro odsúdil.

14.01.2016 15:05
debata (15)

Po explózii automobilu s výbušninou nasledoval útok raketovými a pechotnými zbraňami, pri ktorom poškodili policajnú stanicu, uviedla turecká agentúra AA. Medzi mŕtvymi a zranenými sú policajti aj civilisti.

Dvaja ľudia prišli o život v blízkosti vozidla, štyria ďalší, vrátane kojencov, v blízkej budove, kde žijú policajti s rodinami a ktorá sa následkom explózie zrútila. V rovnakej dobe kurdskí radikáli podľa agentúry AP zaútočili aj na policajnej stanici v provincii Mardin, ich útok sa tu však obišiel bez obetí na životoch.

Separatisti zo Strany kurdských pracujúcich (PKK) tak opätujú pokračujúce vojenské operácie tureckej armády na väčšinovom kurdskom juhovýchode krajiny. Turecká armáda vedie už niekoľko mesiacov útoky proti PKK v snahe vytlačiť ich z ich pozícií najmä v mestách. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan nedávno povedal, že v roku 2015 už bolo zabitých viac ako 3-tisíc bojovníkov PKK. Kurdi však podotýkajú, že medzi obeťami je aj mnoho civilistov. Vojenské operácie tiež sprevádzajú dlhodobé zákazy vychádzania, čo komplikuje život obyvateľstva, čo sa týka doplňovanie zásob do domácností či dochádzky do zamestnania.

Vlani v júli sa zrútilo dvojročné prímerie medzi Ankarou a PKK a obojstranné mierové rozhovory boli prerušené. Násilné strety medzi ozbrojencami z PKK a bezpečnostnými zložkami znovu prepukli, keď sa Ankara zapojila do konfliktu v Sýrii a v Iraku a okrem radikálneho Islamského štátu sa rozhodla bojovať aj proti Kurdom. Konflikt, ktorý sa dotkol prevažne kurdského juhovýchodu krajiny, si predtým v priebehu troch desaťročí vyžiadal smrť asi 40-tisíc ľudí.

K útokom došlo dva dni po tom, čo v centre Istanbulu zabil samovražedný atentátnik desať Nemcov. Podľa tureckej polície bol útočník napojený na teroristickú organizáciu Islamský štát.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko