Prioritou Porošenka je obnoviť zvrchovanosť Donbasu

Za obnovenie suverenity ukrajinského štátu v tých oblastiach Doneckej kotliny, ktoré sú okupované s podporou Ruskej federácie, a to ešte v roku 2016, sa na prvej tohtoročnej tlačovej konferencii v Kyjeve vyjadril ukrajinský prezident Petro Porošenko.

14.01.2016 18:27
Porošenko Foto: ,
Ukrajinský prezident Petro Porošenko.
debata (385)

Podľa vlastných slov si na tento kalendárny rok dal dva základné ciele, a to obnovenie mieru v krajine a „návrat Ukrajiny" do Donbasu a obnovenie suverenity Ukrajiny na okupovaných územiach Doneckej a Luhanskej oblasti. Informovali o tom tlačové agentúry UNIAN a MTI.

Kyjev podľa prezidenta disponuje nespochybniteľnými dôkazmi, satelitnými zábermi i videozáznamami, ktoré potvrdzujú, že rusko-ukrajinskú hranicu prekročili príslušníci ruských ozbrojených síl a ich vojenská technika.

Porošenko preto opakovane vyzval Moskvu, aby neodkladne stiahla svojich vojakov a zbrane z Donbasu, signalizujúc, že to spoločne s obnovením verejnej bezpečnosti je predpokladom pre politické usporiadanie situácie na východe krajiny.

Najvyšší ukrajinský predstaviteľ hovoril aj o zásobovaní anektovaného polostrova Krym elektrickou energiou, ktoré podmienil uvedením faktu, že je súčasťou Ukrajiny, do príslušnej bilaterálnej zmluvy.

Ukončenie obsadenia Krymu zostáva pre Porošenka naďalej prioritou práve tak ako vyriešenie ozbrojeného konfliktu na východe Ukrajiny.

Porošenko spomenul aj nadobudnutie platnosti dohody o voľnom obchode s Európskou úniou a úľavy, ktorých sa jeho krajanom dostalo zo strany Bruselu vo vízovej oblasti. Všetko to zdôvodnil spokojnosťou únie s pokračujúcimi reformami na Ukrajine.

385 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Krym #Donbas #Petro Porošenko