Sankcie zo strany EÚ nám nehrozia, tvrdí poľská premiérka

Poľská premiérka Beata Szydlová vyjadrila presvedčenie, že Európska únia neuvalí sankcie na Poľsko v dôsledku nedávno prijatých zákonov, ktoré podľa kritikov porušujú princípy právneho štátu v únii.

14.01.2016 19:30
debata (3)

Predsedníčka poľskej vlády si nemyslí, že by EÚ mohla uvaliť sankcie, pretože „Európska komisia nemôže potrestať každého". Komisia však podľa nej môže navrhnúť kroky, ktoré by malo Poľsko prijať.

„Netvrdím, že sme neurobili chyby alebo že sa niektoré veci nemohli uskutočniť iným spôsobom," povedala Szydlová pre televíznu stanicu TVN24. Trvá však na tom, že všetky kroky podniknuté vládou a poslancami boli realizované s plnou úctou voči právnemu štátu.

Szydlová rokovala dnes o tomto spore s predsedom Európskeho parlamentu Martinom Schulzom. Obaja sa zhodli na tom, že záležitosť chcú vyriešiť čo najskôr, povedal hovorca poľskej vlády Rafal Bochenek.

Európska komisia rozhodla v stredu o začatí monitorovania dodržiavania princípov právneho štátu v Poľsku. K prijatiu tohto opatrenia došlo necelé tri mesiace po tom, ako v Poľsku zvíťazila v parlamentných voľbách konzervatívna strana Právo a spravodlivosť (PiS). Nová vláda rýchlo presadila reformu, ktorou sa snaží dostať pod kontrolu verejnoprávne médiá, a zmenila aj zákon o ústavnom súde.

Európsky parlament sa bude Poľskom zaoberať na svojom zasadnutí 20. januára. Szydlová potvrdila, že sa doň plánuje aktívne zapojiť.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Poľsko #sankcie #médiá