Trump s Cruzom sa pustili v debate do seba, všetci do Obamu

Vôbec prvý zásadný vzájomný stret lídra voličských prieskumov Donalda Trumpa a jeho hlavného konkurenta Teda Cruza dominoval šiestej debate republikánskych prezidentských kandidátov. Pravicoví politici sa v nej ostro vymedzili voči utorňajšiemu posolstvu o stave únie prezidenta Baracka Obamu a zdôrazňovali potrebu zásadného pritvrdenia zahraničnej politiky či posilnenia bezpečnostných zložiek.

15.01.2016 07:31
USA-ELECTON/ Foto: ,
Newyorský realitný magnát Donald Trump a texaský senátor Ted Cruz.
debata (10)

Necelé tri týždne pred začiatkom série straníckych primárok vedie Trump v celoštátnych prieskumoch v anketách medzi voličmi. V štáte Iowa, ktorý bude o podpore kandidátov rozhodovať ako prvý, však zvádza vyrovnaný súboj s Cruzom. Iskrenie medzi nimi vyvolávalo hlasné reakcie v publiku pri debate organizovanej v Južnej Karolíne televíznou sieťou Fox Business Network.

Newyorský realitný magnát vyhlásil, že ak by texaský senátor získal stranícku nomináciu, demokrati okamžite napadnú jeho zvoliteľnosť za prezidenta na súde, pretože sa narodil v Kanade. „Nad vašou hlavou visí veľký otáznik," zaútočil miliardár na svojho soka.

Cruz kontroval, že Trumpov tím sa na otázku jeho pôvodu zameral už v septembri, vtedy však vraj zistil, že by podľa ústavy mohol prezidentskú funkciu vykonávať. „Od septembra sa ústava nezmenila, ale výsledky prieskumov áno. A ja uznávam, že Donald je rozčarovaný, že jeho skóre v Iowe sa zhoršuje, ale fakty a zákony hovoria jasne," vyhlásil Cruz.

Podľa americkej ústavy sa môže prezidentom stať iba v USA narodený americký občan. Výklady právnych expertov však zvyčajne pripúšťajú, že do tejto kategórie patria aj deti narodené americkým rodičom pri pobyte v zahraničí. Práve to je prípad Cruza, ktorý prišiel na svet v roku 1970, keď jeho otec pracoval v ropnom priemysle v kanadskom meste Calgary.

Nezostali si nič dlžní

Až doteraz sa Cruz, mieriaci rovnako ako Trump na konzervatívnu časť republikánskych voličov, vzájomným stretom skôr vyhýbal. Teraz však na oplátku zaútočil na „newyorské hodnoty" miliardára, ktorý sa pre svoje bydlisko vraj nemôže nazývať konzervatívcom. „Každý chápe, že newyorské hodnoty sú sociálno-liberálne, podporujú potraty, sobáše gayov," povedal texaský senátor.

Fox Business Network do debaty na základe svojich kritérií, ktoré vychádzajú z posledných volebných prieskumov, pozvala popri spomínaných kandidátoch tiež floridského senátora Marca Rubia, neurochirurga Bena Carsona, bývalého floridského guvernéra Jeba Busha, guvernéra New Jersey Chrisa Christieho a guvernéra Ohia Johna Kasicha.

Terčom kritiky aj Obama

V úvodnom kole otázok sa takmer všetci kandidáti pustili do kritiky Obamovho utorňajšieho prejavu. Kým Cruz ho obvinil, že maľuje falošný obrázok ekonomického úspechu v krajine, kde sa vláda nestará o pracujúcich ľudí, ďalší politici si vzali na mušku zahraničnú politiku šéfa Bieleho domu a jeho možnej nasledovníčky Hillary Clintonovej. Bush ju označil za potenciálnu „katastrofu pre národnú bezpečnosť", Rubio potom obvinil z klamstva Američanom o teroristickom útoku na konzulát v Líbyi.

Christie, bývalý prokurátor, zase vyhlásil, že Obama presviedča spoločnosť o tom, že polícia je zlá a že prezident by mal viac vynucovať dodržiavanie zákonov, zvlášť zo strany nelegálnych imigrantov. „Prezident pripúšťa porušovanie zákona po celej krajine," povedal Christie, ktorý sľúbil pritvrdenie práce polície, ak bude zvolený.

Prisťahovalci a zbrane

Veľkej pozornosti sa v predposlednej debate pred začiatkom primárok dostalo práve téme prisťahovalcov, keď Trump odmietol vziať späť svoje kontroverzné slová o zákaze vstupu všetkých moslimov na územie USA, ktoré kritizoval najmä Bush. Cruz v otázke imigrantov zaútočil na Rubia, ktorý ako jediný z popredných kandidátov podporuje legalizáciu pobytu nelegálnych prisťahovalcov, medzi ktorými má ako potomok kubánskeho imigranta mnoho potenciálnych voličov.

Väčšina kandidátov sa odmietavo postavila aj k Obamovmu plánu na sprísnenie podmienok predaja strelných zbraní. „To nie je demokracia, to je diktatúra," komentoval Christie Obamov prezidentský výnos o povinných licenciách pre všetkých predajcov a previerkach trestnej minulosti kupujúcich.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #USA #republikáni #primárky #Donald Trump #Ted Cruz