Nórsko a Rusko sa dohodli, migranti cez hranicu na bicykli nemusia

V spore o prijatie tisícov migrantov, ktorí sa do Nórska dostali takzvaným arktickým chodníkom cez Rusko, našli Oslo a Moskva nakoniec zhodu. Cez hraničný priechod Storskog uzavretý pre peších sa migranti nebudú musieť vracať rovnakým spôsobom, teda opäť na bicykli.

15.01.2016 07:47
debata (16)

Ruské úrady privolili s tým, že Nóri ich môžu previezť v autobusoch. S odvolaním sa na políciu najsevernejšej nórskej provincie Finnmark o tom informovala agentúra DPA. V Storskogu teraz teploty dosahujú až mínus 23 stupňov Celzia.

Do Nórska sa v minulom roku pokúšali migranti dostať nielen takzvanou balkánskou trasou cez Turecko, Grécko, západný Balkán, Rakúsko a Nemecko, ale práve aj cez Rusko. Z dôvodu zákazu prechádzať hranicu pešo si migranti zháňali bicykle a na nich potom do Nórska prechádzali. Vlani sa takto do škandinávskej krajiny dostalo asi 5 500 ľudí.

Pôvodne sa zdalo, že migranti budú musieť po vypovedaní nórskymi úradmi cestu späť absolvovať tiež na bicykli, úrady oboch krajín sa však nakoniec dohodli.

Oslo už skôr uviedlo, že bude niektorých Sýrčanov, ktorí do Nórska prichádzajú cez Rusko, posielať späť, lebo sa údajne väčšinou jedná o ľudí, ktorí dlhšiu dobu žili v Rusku a majú povolenie tam zostať. Nejedná sa tak vraj o utečencov. Získať ruské víza nie je pre Sýrčanov problém a na severe sa obišli aj bez služieb prevádzačov..

Nórsko síce nie je členskou krajinou Európskej únie, ale je súčasťou schengenského priestoru voľného cestovania. Škandinávska krajina vlani prijala skoro 33-tisíc žiadateľov o azyl. Väčšina z nich pricestovala cez susedné Švédsko. Na začiatku januára Oslo oznámilo, že asi 5 000 utečencov vráti aj do členských krajín Európskej únie.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Nórsko #utečenci