Rakúsko nebude vpúšťať do krajiny utečencov, ktorí nepožiadajú o azyl

Rakúsko nebude vpúšťať utečencov, ktorí nemajú v úmysle v krajine požiadať o azyl, ale chcú len prejsť. Rozhlasovej stanici ORF to povedala rakúska ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová. Opatrenia chce Viedeň uplatňovať od konca budúceho týždňa, konkrétny dátum však ministerka neoznámila.

15.01.2016 11:08
rakúsko, utčenci Foto: ,
Rakúski policajti kontrolujú doklady utečencov predtým ako prekročia hranice zo Slovinska.
debata (15)

Rakúsko podľa nej čelí ťažkej situácii na svojej západnej hranici s Bavorskom, kde nemecké úrady odmietajú vpustiť utečencov, ktorí mieria do iných krajín než do Nemecka. „Denne nemecká strana posiela späť 200 až 300 utečencov," povedal ministerka. „Od konca budúceho týždňa ich preto budeme zastavovať priamo na našich južných hraniciach," dodala.

V Rakúsku za minulý rok požiadalo o azyl asi 90-tisíc ľudí. To je ale však iba zlomok zo stoviek tisíc utečencov, ktorí krajinou prešli do Nemecka a severských štátov.

Akčný plán aj o maximálnom počte utečencov

Vládna Rakúska ľudová strana (ÖVP), ktorej členkou je aj Miklová-Leitnerová, navrhla akčný plán, ktorého súčasťou je napríklad maximálny počet utečencov, ktoré je krajina schopná prijať. Súčasťou plánu je aj návrh na vytvorenie takzvaných čakacích zón na južných hraniciach. O návrhoch bude v nadchádzajúcom týždni rokovať vláda so spolkovými krajinami.

„Ak na európskej a národnej úrovni neprijmeme žiadne opatrenia, bude príliv utečencov pokračovať. Musíme preto v roku 2016 počítať so 120-tisíc žiadosťami. Každý vie, že to nie je možné," dodala s tým, že je potreba stanoviť strop. „Akonáhle budeme mať strop, budeme postupovať ako Švédsko," uviedla Miklová-Leitnerová. Táto škandinávska krajina azylové žiadosti naďalej prijíma, ale nespracováva ich. „Už toto postačilo k zníženiu počtu žiadostí o azyl," dodala.

Na otázku, či takéto počínanie nepovedie k nahromadeniu utečencov na hraniciach, odpovedala, že chystané opatrenia mnohých migrantov od cesty odradia. „A tí, ktorí sa ocitnú nad stropom, budú ubytovaní v takzvaných tranzitných či nárazníkových zónach," povedala s tým, že do krajiny ich však nevpustia.

Prísnejší prístup Viedne k utečencom nie je prekvapivou správou. Hovorca rakúskeho ministerstva vnútra Karl-Heinz Grundböck v pondelok uviedol, že vstup do Rakúska a tranzit nemôžu brať migranti ako niečo automatické. Úrady už teraz v niektorých prípadoch, ako sú chýbajú dokumenty či nevierohodné informácie, utečencov od hraníc vracajú do Slovinska. Tento rok sa to už týkalo niekoľkých stoviek ľudí.

Maďarsko neprijme späť žiadneho migranta, vyhlásil hovorca vlády

Maďarsko neprijme späť ani jediného migranta, na ktorého čaká vyhostenie, pretože títo ľudia nedorazili do krajiny s využitím „padákov". Migranti absolvovali po pevnine tisícky kilometrov, pričom na územie Európskej únie nevstúpili v Maďarsku.

Vo vysielaní prvého programu verejnoprávnej maďarskej televízie M1 to vo štvrtok vyhlásil hovorca tamojšej vlády Zoltán Kovács.

Podľa jeho slov sa na overenie týchto konštatovaní stačí pozrieť na mapu.

Za neprijateľné označil hovorca, že niektoré krajiny aplikujú pravidlá utečeneckej politiky iba v prípadoch, keď je to pre nich výhodné. Maďarsko, ako zdôraznil, naopak po celý čas dôsledne dodržiavalo medzinárodné právo.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #azyl #Maďarsko #Rakúsko #utečenci