Juncker: Vedieme s Poľskom dialóg, na úvahy o treste je skoro

Európska komisia teraz vedie s Varšavou o stave právneho štátu v krajine dialóg. Nemá tak zmysel uvažovať o možnom trestaní Poľska, povedal novinárom predseda komisie Jean-Claude Juncker. Poľsko na tlačovej konferencii označil za významného člena únie.

15.01.2016 12:25
Juncker Foto: ,
Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker.
debata (12)

„Je to dialóg, nechcem vec dramatizovať. Ale bol by som rád, aby naši poľskí priatelia brali túto otázku vážne," poznamenal šéf európskej exekutívy. Tá v stredu rozhodla začať – predovšetkým v súvislosti s vývojom okolo poľského ústavného súdu – sledovanie stav právneho štátu v Poľsku, teda prvú etapu niekoľkostupňového procesu zriadeného v roku 2014.

Chybou by tak podľa Junckera bol dojem, že komisia má niečo proti Poľsku, ktoré vraj on osobne obdivuje. Nie je však pravdivý názor, že dianie okolo ústavného súdu a verejnoprávnych médií je len vnútornou poľskou záležitosťou a že komisia nemá v tejto súvislosti žiadne kompetencie. „Nemiešajte Poľsko a poľskú vládu," poznamenal.

„Máme pochybnosti a snažíme sa zistiť, či sú oprávnené," poznamenal šéf komisie. Existuje podľa neho napríklad priestor na úpravy v niektorých poľských zákonoch.

Teoreticky a po niekoľkých etapách diskusií môže vec skončiť rozhodnutím ostatných členských krajín o tom, že Poľsko systematicky porušuje základné hodnoty únie a následne aj zastavením niektorých jeho únijných práv.

Juncker pripomenul, že jedným zo vstupov do rozhodovania komisie o ďalšom postupe bude tiež názor expertov štrasburskej Rady Európy.

„Nedáva tak zmysel, aj keď to niektorí kolegovia politici robia, upozorňovať poľskú a európsku verejnosť na použitie článku sedem," poznamenal Juncker. Práve siedmy článok únijnej zmluvy sa zaoberá rozhodovaním členských krajín o tom, že jeden štát z ich stredu závažne a trvalo porušuje základné únijné hodnoty. Museli by sa zhodnúť jednohlasne, Maďarsko už však dalo najavo, že takýto postup nepodporí. Kvalifikovaná väčšina krajín by potom stačila k rozhodnutiu o konkrétnej podobe pozastavenia poľských práv v únii.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Európska komisia #médiá #Jean-Claude Juncker #právny štát