V meste Madájá zomrelo za mesiac hladom 32 ľudí

V obliehanom sýrskom meste Madájá v uplynulých 30 dňoch zomrelo hladom 32 ľudí. Svetovému programu pre výživu (WFP) to oznámili zástupcovia miestnej komunity. Do mesta, ktoré už niekoľko mesiacov oblieha sýrska armáda a kde hladuje asi 40-tisíc ľudí, dorazil vo štvrtok druhý humanitárny konvoj v tomto týždni. Na miesto mieria aj mobilná klinika a lekárske tímy Červeného polmesiaca. Zdravotníci dostali povolenie od sýrskej vlády, informovala Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

15.01.2016 13:06
syria, madaja, Foto:
OSN by tiež chcela do mesta budúci týždeň poslať ďalšiu humanitárnu zásielku. Štvrtkový konvoj priviezol pomoc aj do šiitskych dedín Fúa a Kafrajá, kde je v povstaleckom obkľúčení asi 20-tisíc ľudí.
debata (19)

Sýrske úrady tiež povolili, že v Madájá môžu lekári začať poskytovať pacientom potrebné očkovania. WHO dúfa, že by k tomu mohlo dôjsť už od budúceho týždňa. OSN by tiež chcela do mesta budúci týždeň poslať ďalšiu humanitárnu zásielku. Štvrtkový konvoj priviezol pomoc aj do šiitskych dedín Fúa a Kafrajá, kde je v povstaleckom obkľúčení asi 20-tisíc ľudí. Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun vo štvrtok označil obliehanie sýrskych miest za vojnový zločin.

Detský fond OSN (UNICEF) oznámil, že z 25 detí do piatich rokov, ktoré prezreli jeho zamestnanci a personál WHO v Madájá, vykazovalo 22 znaky „miernej alebo vážnej podvýživy". Pracovníci UNICEF boli vraj tiež svedkom smrti šestnásťročného chlapca, ktorý zomrel na podvýživu.

OSN odhaduje, že v Sýrii žije v zhruba 15 obliehaných lokalitách na 450-tisíc ľudí, a to v oblastiach kontrolovaných ako vládou, tak radikálmi z Islamského štátu alebo ďalšími povstaleckými skupinami. Dodávky humanitárnej pomoci do Madájá, prvé od vlaňajšieho októbra, boli výsledkom dohody medzi niekoľkými stranami konfliktu.

Ruské ministerstvo zahraničia vyzvalo všetky strany sýrskeho konfliktu, aby sa zasadili o zabezpečenie humanitárnej pomoci pre obliehanie a hladujúci mesta. Ministerstvo vraj spolupracuje so sýrskou vládou a snaží sa ju prinútiť k spolupráci s OSN. Zabezpečenie pomoci je aj novou úlohou pre ruskú armádu, oznámilo ministerstvo obrany. Ruské lietadlá vraj už doviezli 22 ton pomoci do oblasti okolo východosyrského mesta Dajr az-Zaur.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Madájá