Šesť ľudí je po testovaní lieku vo Francúzsku v kritickom stave

Šesť ľudí sa nachádza v kritickom stave a jedna osoba upadla do kómy po teste neznámeho lieku vo Francúzsku. Francúzska ministerka zdravotníctva Marisol Touraineová povedala, že liek vyrábaný v portugalskej laboratóriu Bial podali v rôznych dávkach 90 ľuďom.

15.01.2016 13:23 , aktualizované: 18:53
debata (11)

Ministerstvo zdravotníctva označilo situáciu za „vážny incident“. Prípad začala vyšetrovať prokuratúra. „Test sa uskutočnil v súkromnom úradne povolenom zariadení, ktoré sa zameriava na klinické skúšky,“ uviedlo ministerstvo. Bez ďalšieho spresnenia poznamenalo, že zdravotný stav šiestich postihnutých bol v poriadku, kým vo štvrtok dobrovoľníci nepožili skúšaný liek.

Postihnutí ležia v nemocnici v bretónskom meste Rennes, uviedol regionálny denník Ouest France. Šestica sa podľa denníka zúčastnila testov dobrovoľne. U človeka v kóme sa vraj už hovorí o klinickej smrti.

Podľa miestnych médií sa incident stal v laboratóriu firmy Biotrial, ktorá sídli v Rennes a má pobočky v Británii a Spojených štátoch. Všetky testy, za ktoré dobrovoľníci od firmy dostávajú 100 až 4 500 eur, vraj laboratórium pozastavilo.

Francúzska ministerka zdravotníctva Marisol Touraineová prišla preveriť situáciu na mieste. Všetci dobrovoľníci, ktorí sa zúčastnili experimentu, boli podľa nej muži vo veku 28 až 49 rokov a liek začali brať 7. januára. Jeden človek ochorel minulú nedeľu a ostatných päť neskôr. Experimentu sa zúčastnilo 90 pokusných osôb, ktoré brali rôzne množstvo lieku.

Touraineová povedala, že liek, ktorý pre Bial skúšala firma Biotrial, bol testovaný v prvej fáze. Ministerka povedala, že liek neobsahoval konope, ani akúkoľvek látku odvodenú z konope. Nemenovaná osoba oboznámená so situáciou však podľa agentúry Reuters povedala, že išlo o látku utišujúci bolesť na báze konope. Touraineová uistila, že chce prípad objasniť a určiť, kto je za to zodpovedný. Okrem justície sa prípadom začínajú zaoberať vládnej agentúry pre zdravotnú bezpečnosť v krajine.

Každý rok sa podľa francúzskych médií zúčastňuje podobných klinických skúšok v Európe tisíce dobrovoľníkov. Často sa jedná o študentov, ktorí si chcú zaplatiť štúdium. Incidenty sú zriedkavé, pretože prvé testy robia vedci na zdravých ľuďoch s minimálnym množstvom látky a až po jej vyskúšaní ich robia na zvieratách.

Z podobných incidentov vyvolal v roku 2006 väčší rozruch prípad šiestich mužov, ktorí skončili na jednotke intenzívnej starostlivosti jednej londýnskej nemocnice po tom, čo sa podieľali na klinickom teste novej látky proti leukémii a roztrúsenej skleróze. Testovaná látka u nich podľa agentúry AP vyvolala riziko rakoviny a znížila ich imunitu.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #lieky #klinické testy