Sneh a ľad ochromili dopravu v Nemecku

Mrazivé počasie spolu s poľadovicou a snežením znepríjemňujú v polovici januára 2016 dopravu vo veľkej časti Nemecka. Nemecká železnica DB z preventívnych dôvodov spomalila na niektorých tratiach vysokorýchlostné vlaky na 200 kilometrov za hodinu, čo vedie až k polhodinovým meškaniam. Úrady varujú vodičov, aby boli mimoriadne opatrní. Kvôli niekoľkým ranným nehodám na diaľnici pri Magdeburgu museli uzavrieť asi 12-kilometrový úsek, napísala agentúra DPA.

15.01.2016 14:01
debata (1)
Cestári v nemeckej obci Sankt Märgen pomáhajú... Foto: SITA/AP, Patrick Seeger
Počasie, Nemecko, kalamita, Sankt Märgen Cestári v nemeckej obci Sankt Märgen pomáhajú odľahčiť dopravu.

Bavorsko prežilo najchladnejšiu noc tohtoročnej zimy. Na najvyššej nemeckej hore Zugspitze klesla ortuť v teplomere na mínus 17 stupňov. V Alpách a Bavorskom lese, ktorý je nemeckou časťou Šumavy, husto snežilo. Sneh napadal aj v pohorí Harz v strednom Nemecku.

V mestečku St. Blasien, v pohorí Čierny les na juhozápade Nemecka, napadlo v noci podľa Nemeckej meteorologickej služby (DWD) asi 19 centimetrov snehu. Pre oblasť Čierneho lesa vyhlásila DWD varovanie pred extrémnym počasím. Napadnúť by tu mohlo ešte ďalších 30 centimetrov.

Na zasnežených cestách na západe spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko v oblasti Aachen sa tvorili kolóny, pričom niekoľko kamiónov dostalo na namrznutých cestách šmyk, čo dopravné ťahy zablokovalo. Jazdu komplikovali aj snehové záveje. V tejto spolkovej krajine cestári podľa DPA nasadili viac než sto údržbových vozidiel.

Komplikácie v doprave hlási aj Belgicko, kde rozmary zimy najviac potrápili šoférov na diaľnici medzi Bruselom a Luxemburskom. Na pobreží zase pôsobil komplikácie silný víchor, ktorý dosahoval rýchlosť vyše sto kilometrov za hodinu.

DWD uviedla, že mrazivé počasie čaká Nemecko aj nasledujúci víkend. „Prichádza skutočná zima,“ povedal meteorológ Thomas Hain. Pripraviť by se podľa neho mali predovšetkým Sasko, Sasko-Anhaltsko a Durýnsko. Snežiť by malo aj na celom juhozápade.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #doprava #Nemecko #snehová kalamita