V Sierre Leone sa objavil ďalší prípad eboly

V Sierre Leone sa objavil ďalší prípad ochorenia ebolou. S odvolaním sa na výsledky analýz tela zomrelej pacientky to oznámili miestne úrady. Potvrdila to aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), ktorá vo štvrtok vyhlásila, že vírusová epidémia tejto choroby v celej západnej Afrike oficiálne skončila. Samotná Sierra Leone oznámila koniec epidémie vlani 7. novembra.

15.01.2016 14:44
debata

Novou obeťou eboly v Sierra Leone sa začiatkom mesiaca stala 22-ročná žena v severnej oblasti Kambia, kde teraz na niektorých miestach opäť zavedú karanténu, povedal podľa agentúry AP v rozhlase hovorca bezpečnostného úradu vlády Francis Langoba Kellie. „Môžeme potvrdiť prípad eboly v Sierra Leone,“ uviedla podľa agentúry AFP v tlačovom vyhlásení WHO.

Zdravotníci v krajine identifikovali najmenej 27 osôb, ktorí s chorou ženou prišli do kontaktu a mohli sa chorobou nakaziť. Študentka ochorela na začiatku roka a zomrela 12. januára, v tom čase žila v dome s 22 ľuďmi. Údajne vyhľadala lekársku pomoc v miestnej nemocnici, liečili ju však ambulantne.

Úrady uisťujú, že nová epidémia by vypuknúť nemala. „Úroveň našej pripravenosti a schopnosti reakcie je veľmi vysoká a nie je dôvod na obavy. Vyzývame verejnosť, aby ďalej dodržiavala hygienické pravidlá, ktoré v krajine stále platia,“ uviedol Francis Langoba Kellie.

„V západnej Afrike boli zastavené všetky známe reťazca prenosu,“ uviedla vo štvrtok WHO o potlačenie nákazy. Vyhlásenia tejto organizácie ale varovalo, že v Sierra Leone, Guinei aj Libérii naďalej hrozí vysoké riziko toho, že sa tu dodatočne objaví malá ohniska eboly.

Podľa WHO sú nové prípady eboly „pravdepodobne výsledkom faktu, že vírus zostáva prítomný v tele preživších aj po ich uzdravení“. Už skôr experti odhalili, že vírus napríklad v spermiách môže prežiť až deväť mesiacov. Ebola by sa tak „v zriedkavých prípadoch mohla prenášať medzi sexuálnymi partnermi“, uviedla Svetová zdravotnícka organizácia.

Ebola je jednou z najobávanejších chorôb na svete. Je vysoko nákazlivá a úmrtnosť u nej dosahuje až 90 percent. Proti chorobe zatiaľ neexistuje úplne spoľahlivý liek, ani vakcína. Najviac nádejí bolo vkladaných do americko-kanadského liečiva ZMapp, japonského antivirotika Avigan či niektorých vakcín. Ďalšiu látku proti Ebole vyvinul tento rok tím virológov v americkej farmaceutickej firme Gilead Sciences pod vedením českého vedca pôvodom z Chomutova Tomáša Cihláře.

Choroby podľa štatistík WHO podľahlo vyše 11 300 ľudí. Koniec nákazy už v stredu so zdržanlivým optimizmom ohlásil generálny tajomník OSN Pan Ki-mun, ktorý však varoval, že nové vzplanutie choroby je nevyhnutné a svet sa musí mať ďalej na pozore.

debata chyba
Viac na túto tému: #ebola #Sierra Leone