Čína plánuje v roku 2018 pristáť na odvrátenej strane Mesiaca

Čína plánuje, že v roku 2018 pristane so svojou bezpilotnou sondou na odvrátenej strane Mesiaca. To sa doteraz žiadne kozmickej misii nepodarilo. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na čínske oficiálne médiá.

15.01.2016 15:13
Nefritový králik Foto:
Vozidlo Nefritový králik na Mesiaci.
debata (15)

Úlohou misie bude študovať geologické podmienky na odvrátenej pologuli Mesiaca, ktorá je oveľa hornatejšia a obsahuje oveľa menej mesačných morí, uviedli už skôr experti z Čínskej akadémie vied. Prvé snímky väčšiny odvrátenej strany Mesiaca zaobstarala v roku 1959 sovietska sonda Luna 3.

V decembri 2013 na Mesiaci pristál čínsky modul Čchang-e 3, ktorý bol pomenovaný podľa mýtickej čínskej bohyne Mesiaca, s lunárnym robotickým vozítkom Nefritový králik. Čína sa tak stala po USA a Rusku treťou krajinou sveta, ktorá na Mesiac dopravila svoj aparát.

„Sonda Čchang-e 4 bude s robotickým vozítkom vyslaná na pristátie a prieskumu na odvrátenej strane Mesiaca v roku 2018,“ citovala agentúra Nová Čína štvrtkové vyhlásenie vedúceho čínskeho prieskumu Mesiaca Liou Ťi-čunga. Nová sonda Čchang-e 4 je vraj obdobou sondy Čchang-e 3, ale unesie ťažší náklad.

V roku 2003 Čína dokázala vlastnými silami dostať na obežnú dráhu okolo Zeme človeka a do roku 2020 Peking plánuje umiestniť na obežnú dráhu okolo Zeme vlastnú obdobu Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS). Ambície Pekingu zahŕňajú aj pristátie prvého čínskeho kozmonauta na Mesiaci.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #mesiac