USA priznali civilné obete pri útokoch na IS v Iraku a Sýrii

Pri útokoch na ciele organizácie Islamský štát (IS) zomrelo medzi aprílom a júlom minulého roka osem civilistov, traja ďalší sa zranili, uviedla americká armáda. Od roku 2014, kedy začala medzinárodnej koalícia pod vedením Spojených štátov útočiť na IS, je to len tretíkrát, čo americká armáda vydala správu o civilných obetiach.

15.01.2016 17:51
debata (161)

V minulosti USA priznali šesť civilných obetí v koaličných útokoch. Posledná bilancia sa vzťahuje na obdobie medzi 12. aprílom a 4. júlom. Osem civilistov zomrelo pri piatich náletoch, z ktorých posledný je zo 4. júla a mierený bol na sídlo IS, ktoré je v severosýrskej Rakke. Washington uviedol, že lietadlá mierili na hľadaných radikálov a že po vypálení bômb vošiel do zameraného miesta automobil a motocykel s civilistami.

„Pokračujeme v preverovaní správ o údajných civilných obetiach a v budúcnosti poskytneme ďalšie informácie,“ uvádza sa vo vyhlásení veliteľstva ozbrojených síl pre Blízky východ a severnú Afriku. Vyhlásenie podľa agentúry Reuters obsahuje súpis miest, kde zrejme civilisti prišli o život alebo boli zranení.

„Vo všetkých týchto prípadoch sa zistilo, že aj keď boli nálety vedené v súlade so zákonom týkajúcim sa ozbrojeného konfliktu a s náležitou opatrnosťou, bohužiaľ zomreli tiež civilisti,“ píše sa vo vyhlásení.

Podľa armádnych štatistík podniklo vojsko od roku 2014 do tohtoročného 13. januára cez 9 600 náletov na radikálov, z toho viac ako 6 300 v Iraku a zvyšné v Sýrii.

161 debata chyba
Viac na túto tému: #obete #USA #IS