V Haagu vznikne osobitný súd pre vojnové zločiny v Kosove

V Haagu majú zriadiť špeciálny súd pre vojnové zločiny spáchané členmi povstaleckej Kosovskej oslobodeneckej armády (UCK) počas konfliktu v rokoch 1999 a 2000, pri ktorom zahynulo okolo 10-tisíc ľudí. Informovala o tom holandská vláda.

15.01.2016 18:06
debata (53)

Súd bude posudzovať údajné zločiny spáchané na etnických menšinách a politických súperoch. Holandská vláda vysvetlila, že ľudia svedčiaci proti bojovníkom UCK, ktorí sú v Kosove mnohými považovaní za bojovníkov za slobodu, by sa mohli cítiť v nebezpečenstve, ak by sa procesy konali v Kosove.

Súd by mal začať pracovať ešte tento rok v priestoroch skoršieho sídla Europolu. Súdiť budú podľa kosovského práva medzinárodní sudcovia.

Oslobodzovaciu armádu UCK vytvorili v druhej polovici deväťdesiatych rokov albánski separatisti, ktorí chceli dosiahnuť odtrhnutie Kosova od Srbska za pomoci ozbrojeného povstania. Srbská vláda vyslala k ich potlačeniu políciu aj armádu, ale operácia, sprevádzaná radom zločinov, prerástla v etnickú čistku. Zastaviť toto ťaženie prinútili Belehrad nálety NATO na Srbsko. Kosovo nakoniec vyhlásilo nezávislosť v roku 2008.

53 debata chyba
Viac na túto tému: #Haag #Kosovo