Aj-Kajdá útočila v Burkine Faso, zabila 29 ľudí

Pri teroristickom útoku v kaviarni a hoteli v Burkine metropole Ouagadougou zahynulo 29 ľudí osemnástich národností. Bezpečnostné sily pri zásahu zabili štyroch teroristov a oslobodili najmenej 150 ľudí. K útoku sa prihlásila teroristická organizácia al-Kajdá.

15.01.2016 22:05 , aktualizované: 16.01.2016 20:37
Burkina Faso, útok Foto: ,
Bezpečnostné sily strážia okolie napadnutého hotela v meste Ouagadougou.
debata (3)

Medzi mŕtvymi bolo podľa doterajších informácií šesť Kanaďanov, dvaja Francúzi, dvaja Švajčiari a jeden Holanďan, štátna príslušnosť ostatných zatiaľ nebola upresnená.

Minister vnútra Simon Compaoré uviedol, že 126 rukojemníkov bolo oslobodených z hotela Splendid, ďalších 30 z kaviarne. Potvrdil, že o život prišli aj štyria militanti. Francúzske ministerstvo zahraničných vecí medzitým uviedlo, že medzi obeťami sú dvaja občania Francúzska. Pri útokoch zahynuli ľudia z 18 krajín, uviedla agentúra Reuters.

Podľa svedka citovaného miestnou televíziou atentátnici, ktorí zaútočili na hotel a kaviareň, s jedinou výnimkou zabíjali výhradne belochov. Teroristi sa tiež vraj pred útokom modlili v mešite, ktorá sa nachádza hneď za hotelom. Televízia tiež uvádza, že v súvislosti s útokom už zatkli troch ľudí.

Prezident Kaboré označil Atentát za „zbabelý a ohavný“ čin. Minister štátnej bezpečnosti už predtým uviedol, že obete sú 18 rôznych národností. Zásah proti teroristom sa skončil v sobotu po 9:00 SEČ, oslobodených bolo 126 ľudí, z toho 33 je zranených.

„Prijali sme asi 15 zranených osôb. Sú tam ľudia so strelnými zraneniami a zraneniami v dôsledku pádov,“ dodal riaditeľ. Podľa informácií agentúr na hotel zaútočili štyria maskovaní muži a v budove stále držia bližšie neurčený počet rukojemníkov. Pred hotelom podľa očitých svedkov vybuchli dve autá.

K útoku sa na internete prihlásili islamskí radikáli z organizácie al-Kajdá v moslimskom Maghribe (AQIM).

Teroristi v piatok neskoro večer najprv vtrhli do kaviarne, kde bolo podľa miestnej televízie v tú dobu asi 100 ľudí, a potom vnikli do hotela, obľúbeného medzi západnými diplomatmi a podnikateľmi. Neskôr sa k útočníkom pridali ďalší, tvrdia miestne médiá.

Hotel Splendid patrí k najvýznamnejším hotelom v metropole, leží neďaleko medzinárodného letiska.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Burkina Faso #al-Káida