Teherán očakáva uvoľnenie protijadrových sankcií

Sankcie proti Teheránu majú byť uvoľnené v sobotu, keď Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) vydá svoju záverečnú správu o plnení minuloročnej dohody o iránskom jadrovom programe. Podľa agentúry Reuters to vyhlásil iránsky minister zahraničia Mohammad Javad Zarifa.

16.01.2016 11:41
debata (5)

„Dnešok je dobrým dňom pre iránsky ľud, lebo budú uvoľnené sankcie,“ citoval Reuters ministra, ktorý by mal v sobotu vo Viedni rokovať so svojím americkým náprotivkom Johnom Kerrym a so šéfkou diplomacie Európskej únie Federikou Mogheriniovou.

Irán dohodu o obmedzení svojho jadrového programu uzavrel vlani v júli so šiestimi veľmocami (Francúzsko, Británia, USA, Rusko, Čína a Nemecko). Zaviazal sa k vyradeniu časti centrifúg na obohacovanie uránu, k vyvezeniu väčšiny už obohateného uránu, k prestavbe niektorých svojich zariadení na výskumné pracoviská a k prestavbe ťažkovodného reaktora v Araku. Irán po uvoľnení sankcií okrem iného získa prístup k 100 miliardám dolárov z ropných príjmov, ktoré sú blokované v bankách v zahraničí.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Teherán #jadrová dohoda