Na severe Burkina Faso uniesli austrálskeho lekára a jeho ženu

Na severe západoafrickej Burkiny Faso v noci na sobotu uniesli dvoch austrálskych občanov - lekára a jeho ženu. Oznámil to burkinafaský minister štátnej bezpečnosti. Nie je jasné, či incident súvisí s nočným teroristickým útokom v centre metropoly Ouagadougou, pri ktorom radikáli zo severoafrickej odnože al-Káidy zabili najmenej 23 ľudí.

16.01.2016 13:10 , aktualizované: 19:44
debata

Predtým sa mylne hovorilo o rakúskych občanoch. Dvojicu podľa ministra uniesli v blízkosti hranice s Mali. Ďalšie podrobnosti nie sú zatiaľ známe. Nie je ani jasné, či išlo o turistov alebo o osoby, ktoré v Burkine Faso dlhodobejšie žili.

Podľa extrémistov zo susedného Mali majú únos na svedomí radikáli z odnože teroristickej siete al-Kajdá, ktorá si hovorí Saharský emirát. „Štyria bojovníci saharského emirátu majú vo svojich rukách dvoch Austrálčanov, ženu a muža. Obaja sú nažive a čoskoro zverejníme ďalšie detaily,“ citovala agentúra AFP radikála z islamistickej organizácie Ansar Dine. Aké je prepojenie medzi oboma organizáciami, nie je jasné.

Skupina teroristov v noci na sobotu v Ougadougou niekoľko hodín ovládala luxusný hotel Splendid, obľúbený medzi západnými diplomatmi, a blízku kaviareň. Zásahové jednotky v sobotu ráno oslobodili 126 ľudí a zabili štyroch útočníkov.

debata chyba
Viac na túto tému: #únos #Burkina Faso