Rúhání označil jadrovú dohodu za zlatú stránku histórie Iránu

Jadrová dohoda, ktorú Teherán vlani uzavrel so svetovými mocnosťami, je zlatou stránkou iránskej histórie a kľúčovým bodom ekonomického obratu krajiny, povedal parlamentu iránsky prezident Hasan Rúhání. V sobotu Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) konštatovala, že Teherán splnil všetky požiadavky dohody. Spojené štáty a Európska únia v reakcii na to oznámil zrušenie sankcií.

17.01.2016 08:58
debata (19)

„Otvorili sme novú kapitolu vzťahov medzi Iránom a svetom,“ povedal Rúhání. Dodal, že takéto vzťahy sú v znamení priateľstva, bez zášte a podozrievania.

Rúhání, ktorý v parlamente predstavil návrh iránskeho rozpočtu pre fiškálny rok začínajúci 21. marcom, tiež povedal, krajina má teraz príležitosť k ekonomickému rozvoju. Vyzval k hospodárskym reformám a na posilnenie ekonomiky, aby bola krajina menej závislá na ťažbe ropy. Podľa neho sú terajšie nízke ceny ropy tým najlepším dôvodom odstrihnúť pupočníkovú šnúru, ktorá islamskú republiku spája s ropou.

Irán dohodu o obmedzení svojho jadrového programu uzavrel vlani v júli so šiestimi veľmocami (Francúzsko, Británia, USA, Rusko, Čína a Nemecko). Zaviazal sa k vyradeniu časti centrifúg na obohacovanie uránu, k vyvezeniu väčšiny už obohateného uránu, k prestavbe niektorých svojich zariadení na výskumné pracoviská a k prestavbe ťažkovodného reaktora v Araku. Irán uvoľnením sankcií okrem iného získava prístup ku 100 miliardám dolárov z ropných príjmov, ktoré boli blokované v bankách v zahraničí.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #jadrová dohoda