Islamisti v Dajr az-Zaure zabili stovky ľudí, ďalších uniesli

Ozbrojenci z hnutia Islamský štát (IS) v sobotu zaútočili na vládou kontrolované štvrte sýrskeho mesta Dajr az-Zaur a údajne zabili stovky ľudí. Podľa sýrskej štátnej tlačovej agentúry SANA prišlo o život až 300 osôb, väčšinou starí ľudia, ženy a deti.

17.01.2016 10:56 , aktualizované: 16:50
debata (7)

Aktivisti opozičnej Sýrskej organizácie pre ľudské práva (SOHR) naopak tvrdia, že mŕtvych je približne 135 a že to sú väčšinou vládni vojaci alebo členovia provládnych milícií a ich príbuzní. Ďalších vyše 400 civilistov islamisti z mesta uniesli, dodala organizácia SOHR, ktorá situáciu monitoruje z Londýna.

Radikáli v posledných dňoch obsadili niekoľko štvrtí mesta Dajr az-Zaur v rovnomennej provincii. Teraz kontrolujú asi 60 percent mesta ležiaceho vo východnej Sýrii. Provincia je spojnicou medzi hlavnou základňou IS v meste Rakka a oblasťami pod kontrolou IS v susednom Iraku. Podľa miestnych opozičných aktivistov ozbrojenci niektorým obetiam odťali hlavy. Sýrska vláda označila udalosti v Dajr az-Zaure za „strašný masaker“.

Unesených civilistov odvliekli radikáli na územia, ktoré ovládajú, vyhlásil šéf SOHR Rami Abdal Rahmán. „Panujú oprávnené obavy o ich životy, máme strach, že ich (IS) popravia, tak ako to urobili skôr v iných oblastiach,“ dodal. Medzi unesenými sú podľa neho rodiny vládnych vojakov. Islamský štát sa neslávne preslávil hromadným zabíjaním zajatcov, napríklad v roku 2014 jeho bojovníci povraždili 200 vládnych vojakov z leteckej základne Tabka v provincii Rakka. V tom istom roku zabil IS stovky príslušníkov kmeňa Šuajtát v Dajr az-Zaure.

Mnohí Sýrčania hladujú

Ľudia v Dajr az-Zaure žijú v neustále sa zhoršujúcich podmienkach a trpia vážnym nedostatkom potravín. Podľa nepotvrdených informácií, ktoré má k dispozícii OSN, tam v minulom roku zomrelo hladom 15 až 20 ľudí.

Západnú časť mesta už od minulého marca obliehajú práve islamisti. Od septembra nefunguje miestne letisko, pristávajú tam len vrtuľníky. Elektrinu nemajú miestni obyvatelia už desať mesiacov a vodu majú k dispozícii len tri hodiny týždenne, hovorí správa OSN. Ceny v meste vzrástli najmenej osemkrát v porovnaní s cenami v Damasku. Obyvatelia vraj stoja niekoľkohodinové rady na chlieb. Väčšina miestnych prežíva len o chlebe a vode. Asi 70 percent obyvateľov, ktorí sa ocitli v obkľúčení, tvoria ženy a deti.

V Sýrii sú v obkľúčení aj mnohé ďalšie mestá. V piatok sa objavili správy, že v Madáji, ktorá je obkľúčená sýrskou armádou, zomrelo v uplynulých 30 dňoch od hladu 32 ľudí. V Madáji zostalo zablokovaných asi 42-tisíc obyvateľov. Na miesto vo štvrtok dorazil druhý humanitárny konvoj v tomto týždni. Konvoj priviezol pomoc aj do šiitskych dedín Fua a Kafrajá, kde je v povstaleckom obkľúčení asi 20-tisíc ľudí.

Tvrdé boje medzi vládnymi jednotkami podporenými ruskými nálety a islamskými bojovníkmi sa cez víkend rozhoreli aj v provincii Halab. Podľa SOHR prišlo pri útoku na vládne pozície pri meste Al-Báb o život najmenej 16 radikálov. Al-Báb držia vo svojich rukách radikáli, vládnym jednotkám sa tam však darí postupovať. Sýrska armáda sa teraz nachádza asi desať kilometrov od mesta, čo je podľa aktivistov zo SOHR najbližšie od roku 2012.

Terčom náletov sa v sobotu stala aj bašta islamistov, severosýrske mesto Rakka, kde podľa aktivistov zo SOHR zahynulo 40 civilistov vrátane ôsmich detí. Podľa organizácie nie je jasné, či na mesto útočili ruské lietadlá alebo stroje koalície pod vedením Spojených štátov.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #IS