Polícia v Düsseldorfe počas razie zadržala 40 ľudí

Policajti v západonemeckom Düsseldorfe podnikli v sobotu večer rozsiahlu raziu na miestnej hlavnej železničnej stanici, pri ktorej zadržali asi 40 ľudí, predovšetkým z podozrenia nelegálneho pobytu v krajine. Akcia bola bola zameraná na pouličnú kriminalitu. Výsledky akcie chce polícia podľa svojho webu oznámiť v nedeľu. Razia sa uskutočnila len niekoľko dní po tom, čo polícia uviedla, že v jej hľadáčiku je kvôli organizovanej pouličnej kriminalite dlhodobo asi 2 200 ľudí, prevažne prisťahovalcov sa severnej Afriky.

17.01.2016 11:14 , aktualizované: 15:51
debata (39)

Razie na stanici a v priľahlom okolí sa zúčastnilo asi 300 policajtov. Polícia vo vyhlásení uvádza, že má informácie o tom, že sa tu v určitý čas schádzajú ľudia podozriví z vreckových krádeží, krádeží batožiny, prepadávania chodcov a z drogových deliktov.

Počas záťahu preverili 294 osôb, predovšetkým mužov pochádzajúcich zo severnej Afriky. Štyridsať osôb polícia zadržala, takmer všetkých podozrieva z nelegálneho pobytu v krajine. Jeden zo zadržaných mal už predtým nariadené opustiť Nemecko. Policajti prehľadli asi dvadsiatku kaviarní, herní a ďalších podnikov.

Okoliu stanice sa medzi miestnymi hovorí magrebská štvrť, lebo tu pôsobia kriminálne skupiny Severoafričanov. „Práve proti takým zásah mieril,“ citoval portál spiegel.de policajného hovorcu. Düsseldorfský sociálny pracovník Samy Charchira, s ktorým spiegel.de vydal v sobotu rozhovor, povedal, že problémom v meste sú predovšetkým Severoafričani prichádzajúci z juhoeurópskych krajín. Severoafrická komunita, ktorá v metropole spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko žije po desaťročia, je vraj naopak dobre integrovaná a tolerantná.

„Tak tri, štyri roky k nám prichádzajú Severoafričania z iných európskych krajín, ako sú Španielsko, Taliansko, Francúzsko. ​​Títo väčšinou mladí ľudia žijú v Európe roky nelegálne a mnohí sa uchyľujú ku kriminalite,“ povedal Charchira. Dodal, že vyhostiť takéto osoby je ťažké, lebo ich rodné krajiny ich ako kriminálnikov odmietajú prijať späť.

Špekuluje sa, či sa problematická düsseldorfská komunita Severoafričanov podieľala na okrádaní a obťažovaní žien počas silvestrovských osláv v neďalekom Kolíne. Ženy a dievčatá vypovedali, že ich obkľučovali a obchytkávali skupiny mladých mužov severoafrického a arabského vzhľadu.

V súvislosti so silvestrovskými incidentmi, ktoré sú hlásené aj z ďalších nemeckých miest, sa v krajine vedie debata, do akej miery sa na obťažovaní žien podieľali aj novo prichádzajúci utečenci. Američanka Caitlin Duncanová, ktorá sa osláv v Kolíne zúčastnila, v rozhovore s listom The New York Times povedala, že naopak vďaka pomoci sýrskych utečencov sa jej podarilo násilníkom utiecť.

Kvôli silvestrovským incidentom a rastúcemu počtu utečencov, ktorí do Nemecka mieria, čelí migračná politika kancelárky Angely Merkelovej stále hlasnejšej kritike. Časť Nemcov prijímanie ďalších utečencov odmieta, iná naopak postup kancelárky obhajuje. V sobotu sa v Stuttgarte konala demonštrácia proti rasistickému a násilnému správaniu voči žiadateľom o azyl, ktorej sa podľa polície zúčastnilo asi 7-tisíc ľudí.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #utečenci