Pegida chystá vo februári demonštrácie po celej Európe

Predstavitelia protiprisťahovaleckého hnutia vlasteneckí Európania proti islamizácii Západu (Pegida) sa budúcu sobotu stretnú v Prahe, aby dohodli posledné podrobnosti chystanej februárovej celoeurópskej demonštrácie.

17.01.2016 13:20
Nemecko, Pegida Foto: ,
Demonštrácia hnutia Pegida v Drážďanoch.
debata (91)

V rozhovore s nedeľníkom Welt am Sonntag to vyhlásila Tatjana Festerlingová, ktorá je vedúcou postavou hnutia. Pegida je aktívna predovšetkým v saských Drážďanoch, priaznivcov má však aj v ďalších nemeckých mestách a tiež v ďalších európskych krajinách.

Zakladateľ Pegidy Lutz Bachmann pred týždňom na demonštrácii v Lipsku, kde sa zišli priaznivci tamojšej odnože hnutia, potvrdil, že celoeurópske demonštrácie sa chystajú na 6. februára. Centrálny protest sa bude opäť konať v Drážďanoch, súčasne sa však priaznivci názorov Pegidy chcú zísť okrem iného v Prahe, vo Varšave, v Bratislave, v Amsterdame či v Birminghame. Všetky zhromaždenia budú podľa Festerlingovej naživo prepojené a v pláne sú aj vzájomné zdravice.

Hnutie Pegida vzniklo v roku 2014 v saskej metropole, kde pravidelne organizuje demonštrácie. Z Lipska, ktoré naďalej zostáva jeho baštou, sa potom rozšírilo do ďalších nemeckých a európskych miest, priaznivcov má okrem iného v Česku, Rakúsku, Poľsku, Maďarsku, Švédsku, Nórsku, Švajčiarsku či v Británii.

91 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #demonštrácia #Pegida