Burkina Faso po atentáte pátra po ďalších teroristoch

Západoafrická Burkina Faso sa spamätáva zo sobotňajšieho teroristického útoku v metropole Ouagadougou, pri ktorom zahynulo najmenej 29 ľudí, prevažne humanitárnych pracovníkov. Bezpečnostné zložky v nedeľu podľa agentúry AFP pri rozsiahlej operácii hľadali prípadných radikálov na úteku.

17.01.2016 15:16
Burkina Faso, al-Kajdá Foto: ,
Vojaci držia stráž v blízkosti hotela Splendid, na ktorý útočila al-Kajdá.
debata

Medzi mŕtvymi je podľa doterajších informácií šesť Kanaďanov, dvaja Francúzi, dvaja Švajčiari, jeden Holanďan, jeden Portugalec a dve Ukrajinky.

Neznámy zostáva osud deväťročného talianskeho chlapca, syna talianskeho majiteľa kaviarne Cappuccino, ktorá sa okrem susedného hotela stala terčom útoku. Hoch bol podľa talianskeho ministerstva zahraničia i so svojou matkou v kaviarni v čase, keď ju obsadili teroristi. Potom atentátnici vnikli do hotela Splendid, obľúbeného medzi západnými diplomatmi, podnikateľmi a humanitárnymi pracovníkmi.

Burkinafaské úrady uviedli, že identifikácia všetkých obetí ešte nejakú dobu potrvá, lebo tiel je príliš veľa. Minister štátnej bezpečnosti Simon Compaoré však povedal, že známa už je totožnosť troch zabitých atentátnikov. Išlo podľa neho o „veľmi mladého“ muža. Svedkovia incidentu však podľa agentúry AFP tvrdili, že útočníkov bolo viac. Polícia miesto atentátu aj širšie okolie uzavrela.

Atentátnici zaútočili v piatok neskoro večer. Burkinafaské jednotky oslobodili hotel a kaviareň v sobotu ráno. K útoku sa podľa agentúry AP na internete prihlásili islamskí radikáli z organizácie al-Kajdá v moslimskom Maghribe (AQIM).

debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Burkina Faso #al-Káida