USA oznámili sankcie voči Iránu za balistický program

Americké ministerstvo financií dnes oznámilo nové sankcie voči 11 iránskym spoločnostiam alebo jednotlivcom zapojených podľa USA do iránskeho balistického programu.

17.01.2016 17:18
debata (94)

Stalo sa tak hneď po tom, čo v rámci výmeny väzňov medzi Washingtonom a Teheránom najmenej traja väznení Američania opustili Irán a v USA oslobodili sedem iránskych väzňov. Sankcie sú odpoveďou na októbrový test iránskej balistickej rakety, ktorá je schopná niesť jadrovú hlavicu. Tieto sankcie boli odložené v decembri práve kvôli vyjednávaniu o výmene väzňov.

Októbrovú skúšku novej strely stredného doletu vtedy USA označili za porušenie rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN. Izrael sa cíti byť iránskym raketovým programom existenčne ohrozený. Teherán na to reagoval tým, že má právo zvýšiť svoj obranný potenciál.

Niektorí pozorovatelia usudzujú, že sankcie kvôli balistickému programu môžu byť ranou pre dohodu medzi šiestimi mocnosťami a Iránom o jeho jadrovom programe, ktorej naplnenie oznámila Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v sobotu. USA a EÚ vzápätí oznámili zrušenie protiiránskych sankcií uplatňovaných práve v súvislosti s iránskym jadrovým programom.

94 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irán