Lietadlo s tromi prepustenými Američanmi pristálo v Nemecku

Traja zo štyroch Američanov iránskeho pôvodu, prepustení na základe dohody o výmene väzňov medzi Washingtonom a Teheránom, prileteli do Nemecka, kde sa v americkej vojenskej nemocnici podrobia lekárskym vyšetreniam. Následne sa vrátia domov, informovala agentúra AP s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa ministerstva zahraničných vecí USA.

18.01.2016 07:36
Jason Rezaian Foto: ,
Kolegovia jedného z Američanov, reportéra denníka Washington Post Jasona Rezaiana, demonštrovali za jeho prepustenie ešte začiatkom decembra minulého roka.
debata

Do Nemecka lietadlo doviezlo reportéra denníka Washington Post Jasona Rezaiana, pastora Saeeda Abediniho a bývalého vojaka americkej armády Amira Hekmatiho. Štvrtý prepustený Nosratollah Khosravi sa rozhodol zostať v Iráne. Táto štvorica má dvojaké iránsko-americké občianstvo. Irán prepustil celkovo päť Američanov; piatym je študent Matthew Trevithick, ktorý bol vo väzení približne 40 dní. Podľa nemenovaného amerického predstaviteľa však tento prípad nesúvisí s prepustením spomínaných štyroch Američanov s dvojakým občianstvom.

K prepusteniu väzňov prikročil Teherán po tom, čo USA omilostili alebo stiahli obvinenia proti siedmim Iráncom – šesť z nich má tiež dvojaké občianstvo, ktorí sa mali dopustiť porušovania sankcií uvalených na Irán na území Spojených štátov.

Výmena väzňov sa uskutočnila v čase, keď Spojené štáty a Európska únia oznámili v sobotu po rokovaniach vo Viedni zrušenie sankcií uvalených na Irán. Stalo sa tak po tom, ako Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) vo svojej záverečnej správe potvrdila, že Teherán splnil záväzky vyplývajúce z vlaňajšej jadrovej dohody so šiestimi veľmocami.

debata chyba
Viac na túto tému: #väzni #USA #Irán