Stoiber: Merkelová musí utečencov vyriešiť do apríla

Kresťanskosociálna únia (CSU) bude v diskusii o obmedzení počtu utečencov zachovávať zdržanlivý postoj iba do krajinských volieb v Bavorsku, ktoré sa uskutočnia v marci.

18.01.2016 08:02 , aktualizované: 10:29
debata (64)

„(Kancelárka) Angela Merkelová musí zmeniť svoju pozíciu teraz, pretože inak to bude mať pre Nemecko a Európu katastrofálne dôsledky. Dúfam, že tak urobí," povedal v rozhovore pre pondelňajšie vydanie novín Süddeutsche Zeitung bývalý bavorský premiér Edmund Stoiber. Na otázku, čo sa v opačnom prípade stane, niekdajší predseda CSU odpovedal: „Potom sa po marcových voľbách nebude dať vyhnúť konfrontácii."

Podľa Stoibera kancelárka nemá veľa času na riešenie tohto problému: „Maximálne do konca marca. Dovtedy musí byť vyriešený." CSU musí na svoju stranu dostať aj Merkelovej Kresťanskodemo­kratickú úniu (CDU), „v prípade potreby" aj proti jej názoru.

Ak sa nepodarí na vonkajších hraniciach zastaviť utečencov bez nároku na azyl, Nemecko musí znovu zabezpečiť svoje hranice. „Na hraniciach máme teraz bezprávny stav. Vôbec nevieme, kto prichádza do našej krajiny," povedal Stoiber.

Negatívom v súčasnej dobe je aj to, že ostatné európske krajiny tvrdia, že ide o nemecký problém, pretože drvivá väčšina utečencov chce ísť do Nemecka. „Musíme sa postarať o to, aby problém utečencov bol považovaný za európsky problém. Musíme obnoviť nemecké a európske právo. A to hovorí: Ak prichádzaš z Rakúska, prichádzaš z bezpečnej tretej krajiny," konštatoval Stoiber.

V princípe to znamená úplné uzavretie hraníc. Ak Nemecko povie, že na svoje územie nepustí žiadneho utečenca z bezpečnej tretej krajiny, „ostatní Európania veľmi rýchlo uvidia, že je to európsky problém".

Podobný scenár načrtol aj bavorský minister financií Markus Söder v aktuálnom vydaní týždenníka Der Spiegel. Ak sa podľa neho nepodarí nájsť európske riešenie utečenecké krízy, musí Nemecko konať na národnej úrovni, aby obmedzilo počet prichádzajúcich utečencov. Jedným z opatrení je uzavretie vlastných hraníc. Teraz prichádza do Nemecka denne 3 000 až 4 000 utečencov, čo je podľa ministra príliš veľa.

„Veľmi stojíme o európske riešenie, to však teraz nie je v dohľade," povedal Söder. „Potrebujeme plán B. Dokiaľ nezačnú európske riešenia skutočne fungovať, potrebujeme účinné riešenia na národnej úrovni," dodal.

„Potrebujeme obmedziť imigráciu, dôsledne posielať späť neúspešných žiadateľov o azyl, stanoviť väčší počet bezpečných štátov (ktorých občania nemajú na azyl nárok), zabezpečiť vlastné hranice a zabezpečiť viac policajtov na verejných priestranstvách," uviedol Söder. Uzavretie hranice podľa neho neohrozí existenciu schengenského priestoru bez vnútorných hraničných kontrol. „Naopak. Keby sme nerokovali, Schengen by sa zrútil, pretože by ho občania neakceptovali," povedal.

64 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #utečenci #Bavorsko #Edmund Stoiber