Al-Kajdá si Afriku značkuje krvou. Útoky budú pokračovať

Najobávanejšie teroristické siete džihádistov rozširujú ihrisko zvráteného súťaženia v Afrike. K útoku na luxusný hotel a kaviareň v metropole dosiaľ zdanlivo bezpečnej Burkiny Faso sa prihlásila teroristická skupina Al-Kajdá v islamskom Maghribe (AQIM). O život prišlo 28 ľudí, prevažne cudzincov, ďalších vyše päťdesiat utrpelo zranenia.

18.01.2016 09:00
Burkina Faso, hotel, útok Foto: ,
Príslušník bezpečnostných síl pred hotelom v hlavnom meste Burkiny Faso Ouagadougou, ktorý sa stal terčom Al-Kajdá.
debata (1)

„V posledných rokoch AQIM a iné islamistické organizácie, ako napríklad Islamský štát (IS), zvyšujú svoju prítomnosť v oblasti Maghribu a Sahelu. Preto ma neprekvapuje, že zaútočili aj v Burkine Faso. Svojím spôsobom je to istý druh ,islamistickej občianskej vojny' medzi AQIM a IS a ich spojencami," povedal pre Pravdu Magnus Norell z Washingtonského inštitútu pre blízkovýchodnú politiku. „V tomto regióne, a to nielen v Mali, Nigérii a v Nigeri, budú hroziť aj ďalšie útoky. Militantný islamizmus je na vzostupe a je pravdepodobné, že v blízkej budúcnosti sa ďalej rozšíri. Najmä preto, že slabé štáty regiónu s veľkými oblasťami, kde sa neuplatňujú zákony, trápia mnohé etnické, politické a sociálne konflikty," predpovedá.

„Dá sa to vnímať ako odpoveď AQIM na zvyšujúcu sa prítomnosť IS v Afrike, napríklad v Líbyi,“ uviedol pre Pravdu aj bezpečnostný odborník Dario Cristiani. „Aj preto vidíme veľké útoky v afrických krajinách,“ tvrdí expert.

Teroristi zaútočili v Ouagadougou, metropole Burkiny Faso, v piatok po zotmení. „Začali strieľať a strieľať, všetci sa hodili na zem," povedala pre BBC Mariette, ktorej sa spolu so sestrou podarilo uniknúť. „Keď ste dvihli hlavu, tak vás zastrelili, takže ste museli predstierať, že ste mŕtvi. Kopali nám do nôh, aby zistili, či sme živí," dodala.

Dráma trvala pätnásť hodín. Až potom sa špeciálnym jednotkám posilneným o 30-členné francúzske komando podarilo oslobodiť takmer 180 rukojemníkov. Pri operácii zabili štyroch útočníkov. Obete teroristov pochádzajú z 18 štátov. Zahynulo šesť Kanaďanov a päť občanov Burkiny Faso. O život prišla štvorčlenná ukrajinská rodina s osemročným dieťaťom. Medzi potvrdenými obeťami sú aj dvaja Francúzi a Švajčiari, holandský dobrovoľník a americký misionár.

K útoku sa prihlásila teroristická organizácia AQIM, konkrétne jej frakcia Mirábitún, na čele ktorej stojí obávaný alžírsky džihádista Mochtár Belmochtár. Jednooký veterán vojny v Afganistane, prezývaný aj Pán Marlboro (podľa pašovania cigariet, ktorým financuje teroristické aktivity), sa prihlásil už pred dvoma mesiacmi k podobnému útoku na hotel v susednom Mali, kde zahynuli dve desiatky cudzincov. „Je to odkaz križiakom, okupantom našich krajín, lupičom nášho bohatstva a narušiteľom našej bezpečnosti, ktorý napísali hrdinovia islamu svojou krvou," cituje z vyhlásenia Belmochtárovej skupiny denník New York Times.

Oddiely Belmochtára, teroristu odsúdeného v Alžírsku na smrť, na dolapenie ktorého je vypísaná odmena päť miliónov dolárov, operujú od Líbye cez Čad, Mauritániu až po Mali, Nigériu a Niger. V Burkine Faso udreli po prvý raz. Belmochtára už niekoľko ráz vyhlásili za mŕtveho, naposledy vlani.

„AQIM a ďalšie skupiny dali jasne najavo, že majú záujem o ciele spojené s Francúzskom a OSN," povedala pre Pravdu politologička Susanna Wingová z Haverford College. „Burkina Faso zohráva úlohu pri riešení krízy v Mali. Pomohla sprostredkovať dohodu z Ouagadougou a hostí francúzsky vojenský personál, ktorý bojuje proti terorizmu v regióne v rámci operácie Barkhane. Napadnutý hotel bol známy početnou medzinárodnou klientelou. Podobný útok má zaručenú publicitu, a to je presne to, čo AQMI chce," dodáva expertka.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Burkina Faso #džihádisti #Al-Kajdá v islamskom Maghribe #AQIM