Granát zasiahol v Turecku školu, zomrel jeden človek

Po explózii mínometného granátu v areáli strednej školy zomrel v juhotureckom meste Kilis pri hraniciach so Sýriou najmenej jeden človek, ďalší dvaja ľudia utrpeli zranenia. Informoval o tom denník Hürriyet. Podľa tureckej televízie A Haber granát vystrelili zo sýrskeho územia. Ďalších mŕtvych si vyžiadali boje medzi tureckými ozbrojenými zložkami a kurdskými povstalcami zo Strany kurdských pracujúcich (PKK) na juhovýchode krajiny.

18.01.2016 11:50
debata (4)

Podľa starostu mesta Kilis Hasana Karu zabíjali v areáli školy granáty vystrelené zo Sýrie. „Jeden zasiahol záhradu. Tie ostatné našťastie nezasiahli žiadnu z budov," povedal stanici A Haber Kara. Podľa neho zomrel školník, ďalšie dve osoby utrpeli zranenia. Medzi zranenými nie sú školáci. Miestne úrady nechali školu evakuovať, príkaz na vypratanie dostali aj riaditelia ostatných škôl v provincii.

Na juhovýchode Turecka pokračujú intenzívne boje medzi ozbrojencami z PKK a armádou. Separatisti v nedeľu pred polnocou odpálili výbušninu pri ceste v blízkosti mesta Idil. Explózia zasiahla obrnené auto s policajtmi. Traja po útoku zomreli, sedem ďalších utrpelo zranenia.

Vojenské operácie proti povstalcom na väčšinovom kurdskom juhovýchode krajiny začala turecká armáda vlani, keď sa zrútilo dvojročné prímerie medzi Ankarou a PKK. Armádne jednotky už niekoľko mesiacov vedú útoky proti PKK v snahe vytlačiť ich z pozícií najmä v mestách.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan nedávno povedal, že v roku 2015 už bolo zabitých viac ako 3 000 bojovníkov PKK. Kurdi však podotýkajú, že medzi obeťami je aj mnoho civilistov. Vojenské operácie tiež sprevádzajú dlhodobé zákazy vychádzania, ktoré sa týkajú aj veľkých miest ako sú Cizre a Silopi.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #Kurdi #PKK