Kaczyński chce ukončiť spory v Poľsku zmenou ústavy

Jaroslaw Kaczyński, šéf poľskej vládnucej konzervatívnej strany Pravo a spravodlivosť (PiS), je ochotný zmeniť ústavu Poľska, aby tak ukončil spor okolo novozavedených pravidiel. Kaczyński to povedal pre poľský denník Rzeczpospolita.

18.01.2016 15:05
debata (1)

Ak takéto zmeny ústavy podporí aj parlamentná opozícia, Kaczyński je podľa svojich slov ochotný hľadať a urobiť kompromis – napríklad ten, že ústavný súd bude pozostávať z väčšiny členov opozície.

Pravicová, národne orientovaná PiS sa dostala k moci vo vlaňajších októbrových voľbách, keď v parlamente získala väčšinu. Odvtedy zaviedla obmedzenia v slobode médií a posilnila aj vládnu kontrolu nad ústavným súdom a štátnou službou, pripomenula agentúra DPA.

Opozíciou podporená ústavná zmena, ktorá bude reformovať justičný systém, môže pomôcť zmierniť napätie okolo opatrení, už zavedených vládou. Na zmenu ústavy je potrebná dvojtretinová väčšina v parlamente, kde má Kaczyńského strana PiS niečo nad 50 percent kresiel. „Ak budú naši odporcovia z ústavnou zmenou súhlasiť, môžeme očakávať vyriešenie tohto sporu,“ uviedol pre denník Kaczyński.

Opatrenia strany PiS po nástupe k moci vyvolali pobúrenie medzi niektorými opozičnými zoskupeniami v Poľsku a tieto kroky začala tiež vyšetrovať Európska únia. Poľský prezident Andrzej Duda viedol v pondelok v Bruseli rozhovory s predstaviteľmi EÚ, vrátane „európskeho prezidenta“ – bývalého poľského premiéra Donalda Tuska.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Donald Tusk #Andrzej Duda #Jarosław Kaczyński