Islamisti dobyli ďalšie územie pri Dajr az-Zaure

Ozbrojenci z hnutia Islamský štát (IS) dobyli pri sýrskom meste Dajr az-Zaur ďalšie územia, ktoré doteraz držali v rukách vládne jednotky. Ofenzíva islamistov trvá už tri dni, podľa sýrskych médií počas nej zabili asi 300 ľudí. Podľa aktivistov zo Sýrskej organizácie pre ľudské práva (SOHR) zatiaľ nie sú známe žiadne informácie o osude viac ako 400 osôb, ktoré údajne radikáli v sobotu v Dajr az-Zaure uniesli.

18.01.2016 17:48
debata (66)

Radikáli teraz kontrolujú väčšinu provincie Dajr az-Zaur a asi 60 percent rovnomenného mesta ležiaceho vo východnej Sýrii. Provincia je spojnicou medzi hlavnou základňou IS v meste Rakka a oblasťami pod kontrolou IS v susednom Iraku. Podľa sýrskych oficiálnych zdrojov, na ktoré sa odvoláva agentúra Reuters, sa armáda snaží útokmi islamistov odrážať, ale ich ofenzíva neustále pokračuje.

Sýrska štátna televízia v nedeľu informovala, že počas bojov pri Dajr az-Zaure zahynulo najmenej 300 osôb, vrátane žien a detí. Organizácia SOHR, ktorá dianie v krajine monitoruje z Londýna, uviedla, že asi 400 unesených ľudí islamisti odviezli do vidieckej oblasti na západ od mesta, bližšie k mestu Rakka.

Ľudia v Dajr az-Zaure žijú v neustále sa zhoršujúcich podmienkach a trpia vážnym nedostatkom potravín. Podľa nepotvrdených informácií, ktoré má k dispozícii OSN, tam v minulom roku zomrelo od hladu 15 až 20 ľudí.

66 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #IS