Irán považuje americké sankcie za balistický test za neoprávnené

Irán považuje najnovšie americké sankcie voči iránskym subjektom za neodôvodnené. Na tlačovej konferencii to povedal hovorca iránskeho ministerstva zahraničia Hosejn Džáberí Ansárí. USA sankcie vyhlásili v nedeľu kvôli iránskemu testu balistických rakiet.

18.01.2016 20:03
Irán, Jukija Amano Foto: ,
Generálny riaditeľ MAAE Jukija Amano.
debata (6)

V sobotu Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) oznámila, že Irán plní záväzky z dohody s mocnosťami o svojom jadrovom programe a USA a Európska únia ohlásili zrušenie svojich protiiránskych hospodárskych sankcií, ktoré v súvislosti s jadrovými aktivitami Teheránu uplatňovali.

Novými obmedzeniami USA reagovali na októbrový test iránskej balistickej strely stredného doletu, ktorý považujú za porušenie rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN. Nové obmedzenia sa týkajú 11 iránskych spoločností a jednotlivcov zapojených do balistického programu.

„Americké sankcie uvalené kvôli iránskemu programu balistických rakiet nemajú právne a morálne opodstatnenie. Amerika každoročne predáva krajinám tejto oblasti zbrane za desiatky miliárd dolárov. S ich pomocou sa páchajú vojnové zločiny na občanoch Palestíny, Libanonu a tiež Jemenu,“ povedal Ansárí. Teherán obhajuje rozvíjanie svojej raketovej výzbroje ako svoje právo na zvyšovanie obranného potenciálu.

Irán zaznamenal v sobotu diplomatický úspech, keď MAAE potvrdila, že Iránci plnia dohodu, ktorú vlani uzavreli s päticou stálych členov Bezpečnostnej rady OSN (USA, Británia, Francúzsko, Rusko, Čína) a tiež s Nemeckom. Teherán podľa nej obmedzí jadrový program a výmenou sa ruší časť medzinárodných sankcií proti nemu. Irán môže začať voľne obchodovať s ropou, na čo v pondelok trhy reagovali novým prepadom cien tejto suroviny na trinásťročné minimum. Irán chce zvýšiť denný export o 500-tisíc barelov, čo je vzhľadom k stavu infraštruktúry zatiaľ málo realistické.

Do Teheránu na iránske pozvanie prišiel šéf MAAE Jukija Amano, ktorého prijal prezident Hasan Rúhání. Hovorkyňa iránskej organizácie pre atómovú energiu Behrúz Kamálvandí povedal, že dohoda o iránskom programe je prerokovaná na osem rokov, ale Irán má záujem o skrátenie tejto lehoty, a o tom chcú Iránci s Hámanom hovoriť.

Irán jadrovú dohodu s mocnosťami neporuší dovtedy, kým bude Západ ctiť svoje záväzky vyplývajúce z dohôd, vyhlásil prezident Rúhání. Dohodu označil za „unikum v histórii diplomacie“. Irán podľa Rúháního nemá v úmysle vyrábať jadrovú zbraň. „Budeme jadrovou dohodou viazaní, ak tak bude robiť aj druhá strana,“ povedal prezident na stretnutí so šéfom MAAE Jukijom Amanom.

Podľa uzatvorenej dohody musí Irán po dobu ôsmich rokov obmedziť svoj jadrový program podľa dohodnutých limitov. Ďalšia etapa má byť zahájená roku 2023, avšak počíta sa tiež s tým, že ak MAAE poskytne záruku mierového charakteru iránskeho programu skôr, napríklad do piatich až šiestich rokov, môže byť uvoľnenie ďalších sankcií urýchlené. V platnosti totiž zostávajú americké aj európske sankcie týkajúce sa materiálu využiteľného v civilných i vojenských odboroch, softvérov, vojenských technológií, zbraní i jednotlivcov.

Irán sa tiež zaviazal k tomu, že musí umožniť inšpektorom MAAE prístup k svojim jadrovým zariadeniam. Ak sa tak nestane, môžu byť sankcie proti Teheránu znovu zavedené. „Aby sme sa dostali až sem, museli sme vykonať množstvo práce. Podobné a vytrvalé úsilie bude potrebné aj v budúcnosti,“ uviedol Amano. Jeho návšteva Teheránu má podľa Iráncov iba ceremoniálny charakter, šéf MAAE tak nenavštívi žiadne jadrové zariadenia.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irán #sankcie